Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Za plánovanie bombového útoku v Prahe dostal mladík podmienečný trest

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavného páchateľa súd potrestal už vlani. Ten mal v čase spáchania činu 17 rokov, jeho spolupáchateľ o rok menej.

Praha 11. decembra (TASR) - Krajský súd v Brne potrestal druhého z dvojice mladíkov, ktorí v roku 2021 plánovali bombové útoky na tri veľvyslanectvá v Prahe. Za prípravu teroristického útoku dostal 18-mesačný podmienečný trest s odkladom na 30 mesiacov. Na základe servera Novinky.cz informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Hlavného páchateľa súd potrestal už vlani. Ten mal v čase spáchania činu 17 rokov, jeho spolupáchateľ o rok menej. Obaja zdieľali extrémistické názory a detailne plánovali konkrétnu podobu teroristického činu. Zaútočiť chceli na ambasády Spojených štátov, Izraela a Číny v Prahe v apríli 2025 na výročie masakru v Oklahoma City, pri ktorom zomrelo takmer 170 ľudí a viac než 800 sa ich zranilo.

Starší z dvojice mal v počítači nielen plány na nákup zbraní, streliva a taktického vybavenia, ale aj rôzne politické úvahy. Mladíci podľa sudkyne snívali o novej silnej spoločnosti. Napriek tomu, že väčšina ich plánov zostala len vo fáze príprav, podarilo sa im v lese odpáliť skúšobnú petardu.

Súd vlani pri vynesení rozsudku nad hlavným organizátorom zdôraznil, že na jeho správanie mal veľký vplyv autizmus - chlapec sa cítil neprijímaný a vysmievaný okolím.

Pri pondelkovom vyhlásení rozsudku nad mladším z dvojice sa sudkyňa pozastavila aj nad prístupom rodičov, ktorí podľa jej slov zlyhali pri výchove mladíka.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)