Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za šírenie poplašnej správy i na facebooku hrozí v ČR 8 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Policajti v ČR aktuálne vyšetrujú najmenej 12 takých trestných činov a padli už aj obvinenia.

Praha 5. apríla (TASR) - Česká polícia vyšetruje v týchto dňoch už najmenej 12 prípadov šírenia poplašnej správy - a vzhľadom na núdzový stav je trestná sadzba za takýto čin až osem rokov väzenia, píše na svoje webovej stránke televízia Nova.

Poplašnou správou môže byť aj status na sociálnej sieti a stíhaný môže byť nielen ten, kto ju vytvoril, ale aj ten, kto ju ďalej šíri, vysvetľuje spravodajský server tn.nova.cz.

Počas núdzového stavu môže aj bežná krádež za pár korún znamenať osemročné väzenie. Omnoho závažnejšie je však šírenie poplašnej paniky. Policajti v ČR aktuálne vyšetrujú najmenej 12 takých trestných činov a padli už aj obvinenia.

Nahrávka na sociálnej sieti o chystanom uzavretí celej Prahy do karantény pred niekoľkými dňami rozčúlila aj predsedu českej vlády Andreja Babiša. Dôveryhodnosť mal nahrávke dodať spoľahlivý zdroj na ministerstve. Za nahrávkou stojí žena z Prahy, približuje TV Nova.

Podľa informácií tejto televízie vedenie českej polície zvažuje, že by vytvorilo jeden tím, ktorý by sa trestnými činmi šírenia poplašnej správy zaoberal centrálne.