Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sestra z Rumburku, ktorá bola obvinená z vrážd pacientov, je nevinná

Foto: Oliver Ondráš

Vrchný súd v Prahe dnes zamietol odvolanie prokurátora. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Český rozhlas.

Praha 26. júla (TASR) - Zdravotná sestra z českého mesta Rumburk, obžalovaná z vrážd šiestich pacientov, je podľa súdu nevinná. Vrchný súd v Prahe dnes zamietol odvolanie prokurátora. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Český rozhlas (ČRo).

V pôvodnom hlavnom pojednávaní prokurátor pre Věru Marešovú požadoval doživotný trest. Krajský súd v Ústí nad Labem ju oslobodil s tým, že sa nenašiel jediný priamy dôkaz o jej údajnej trestnej činnosti. Dnešné verdikt je právoplatný.

Prokurátorka dnes na vrchnom súde navrhovala vrátenie kauzy na nové pojednávanie, pretože podľa nej súd prípad neobjasnil. Věra Marešová dnes zopakovala, že "nikoho neusmrtila, nikomu nepomohla zomrieť, nikomu neublížila a ani nikomu ublížiť nechcela". Trvala na tom, že bola na nesprávnom mieste v nesprávny čas a s nesprávnymi ľuďmi. Odvolací súd nepripustil doplnenie dokazovania, ktoré požadovala prokuratúra.

Už v januári na ústeckom súde Marešovej pomohla predovšetkým revízna analýza znaleckého posudku. Lekár, ktorý ju spracovával na súde, povedal, že smrť šiestich pacientov v nemocnici v Rumburku nespôsobil draslík. Podanie tejto látky ale nevylúčil.

Znalci ostro napadli prácu súdneho lekára na prípade poslednej pacientky z júna 2014 - záver o podaní draslíka dokonca označili za diletantstvo.

Úmrtie, ktoré odštartovalo vyšetrovanie

Práve tento posledný prípad, úmrtia 72-ročnej pacientky, odštartoval celé vyšetrovanie. Žena totiž zomrela na zástavu srdca napriek tomu, že do tej chvíle žiadnymi srdcovými problémami netrpela. Policajti potom prešli staršie prípady a v novembri 2014 rozšírili obvinenie Marešovej na šesť vrážd.

Vyšetrovanie trvalo takmer rok a súd ďalšieho trištvrte roka, Marešová bola medzitým dvakrát vo väzbe, od minulého decembra je ale na slobode.