Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

České zdravotné sestry nepotrebujú vysokú školu, rozhodli poslanci

Foto: Oliver Ondráš

Poslanecká snemovňa schválila návrh zákona o nelekárskych zdravotníckych povolaniach, podľa ktorého zdravotným sestrám budú stačiť štyri roky strednej školy a rok vyššej odbornej školy.

Praha 26. apríla (TASR) - Akútny nedostatok zdravotných sestier v Česku má riešiť rozhodnutie, že už nebudú musieť absolvovať bakalársky stupeň vysokoškolského štúdia. Poslanecká snemovňa dnes schválila vládny návrh zákona o nelekárskych zdravotníckych povolaniach, podľa ktorého zdravotným sestrám budú stačiť štyri roky strednej školy a rok vyššej odbornej školy, tzv. model 4+1.

Návrh zákona, ktorý by mal platiť od septembra, musia ešte schváliť Senát a prezident, informovali na svojich webových stránkach televízia ČT24 a spravodajský portál iDnes.cz.

Citoval ministra zdravotníctva Miloslava Ludvíka (ČSSD), ktorý pred hlasovaním v dolnej komore parlamentu povedal, že "praktická sestra, zdravotnícky záchranár, pôrodná asistentka, detská sestra budú mať možnosť získať odbornú spôsobiť na výkon povolania skráteným štúdiom na vyššej odbornej škole".

"Je to zákon, ktorý vnímame ako zákon krízový, ktorý rieši aktuálnu situáciu na trhu práce v zdravotníctve a usiluje sa ju riešiť spôsobom, ktorý je z pohľadu rýchlosti riešenia pravdepodobne jediný možný," citoval iDnes.cz Bohuslava Svobodu z opozičnej ODS.

Cieľom návrhu je rýchlo zohnať chýbajúce zdravotné sestry pre nemocnice, zákon sa preto bude vzťahovať aj na tie z nich, ktoré sa na povolanie ešte len pripravujú.