Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zemana by mali previezť na štandardnú izbu internej kliniky

Na archívnej snímke Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Zeman má dlhodobo neuropatiou dolných končatín a cukrovku, pohybuje sa preto na invalidnom vozíku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 22. marca (TASR) - Bývalého českého prezidenta Miloša Zemana preložia v piatok z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIP) na štandardnú izbu na internej klinike. Jeho zdravotný stav je podľa lekárov naďalej vážny a dĺžku hospitalizácie zatiaľ nevedia predpovedať. TASR informuje podľa brífingu ošetrujúcich lekárov.

Zemana hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v pražskom Motole minulý štvrtok (14. marca) a v ten istý deň ho operovali pre kriticky nedostatočné prekrvenie dolnej končatiny spôsobené krvnou zrazeninou.

Ako informovala námestníčka pre liečebnopreventívnu starostlivosť Lucie Valentová-Bartáková, Zeman bol po operácii niekoľko hodín v umelom spánku na umelej ventilácii. V súčasnosti je pri vedomí, orientovaný a spolupracuje pri rehabilitácii.

Českému exprezidentovi už uzavreli fasciotómy, ktoré mali prispieť k ústupu opuchu dolných končatín po angioplastike tepien. Podľa lekárov už absolvoval aj "tréning chôdze" s podporou chodúľky.

Jeho zdravotný stav sleduje osemčlenná lekárska komisia nemocnice, v ktorej sú aj prednosta internej kliniky Radan Keil, primár rehabilitačnej kliniky Pavel Kolář a prednosta kliniky kardiovaskulárnej chirurgie Radovan Fiala, informovali Novinky.cz.

Zeman má dlhodobo neuropatiu dolných končatín a cukrovku, pohybuje sa preto na invalidnom vozíku. Vo vážnom stave ho hospitalizovali aj v októbri 2021, keď bol ešte prezidentom. V nemocnici strávil niekoľko týždňov.