Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zemanovi vyzývatelia kritizujú jeho zásahy do povolebného vývoja

Český prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana Foto: TASR

Český prezident v utorok poveril A. Babiša, lídra víťazného hnutia ANO, zostavením vlády a uviedol, že podporuje myšlienku menšinovej vlády.

Praha 5. novembra (TASR) - Českí prezidentskí kandidáti skritizovali rozhodnutie prezidenta ČR Miloša Zemana zveriť druhý pokus o zostavenie vlády aj napriek prípadnému nezískaniu dôvery poslancov znovu Andrejovi Babišovi. Nepáčia sa im ani jeho slová o preferovaní menšinovej vlády, ktorá môže fungovať aj bez získania dôvery. Takáto vláda by podľa vyzývateľov súčasného prezidenta mala byť len dočasným riešením.

"Postup prezidenta sa mi nepáči. Poskytol veľký priestor víťazovi volieb, pričom nestanovil ďalšie podmienky. A ak skutočne povedal, že si vie predstaviť vládu bez dôvery, potom musí ísť o dočasnú výnimku v rozmedzí týždňov," povedal jeden z prezidentských kandidátov, diplomat a bývalý poradca niekdajšieho prezidenta Václava Havla, Pavel Fischer, ktorého v nedeľu citoval spravodajský server Novinky.cz.

Vládu bez dôvery si dlho nedokáže predstaviť ani profesor a bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš. "Som presvedčený o tom, že vláda by mala mať dôveru Poslaneckej snemovne. Samozrejme nie je žiadnym nezvyčajným modelom ani menšinová vláda," podotkol. Aj tá by sa však mala snažiť dôveru získať.

"Vláda bez dôvery je podľa mňa už úplne absurdná," povedal ďalší prezidentský kandidát, textár Michal Horáček.

Poverením aj zostavením vlády by mal byť pri druhom pokuse podľa kandidátov niekto iný ako Babiš. "Ak sa mu nepodarí zostaviť vládu, mal by druhý a tretí pokus dostať niekto iný. Vláda bez dôvery nemôže dlhodobo fungovať," myslí si ďalší záujemca o Hrad, lekár Marek Hilšer.

Podľa predsedu strany Rozumní Petra Hanniga by mala druhú šancu na zostavenie vlády dostať ako "druhá na páske" Občianska demokratická strana (ODS).

Prezidentskí kandidáti sa tiež zhodujú v tom, že by premiérom nemal byť niekto, kto čelí trestnému stíhaniu. "Hoci si ctím prezumpciu neviny, opakujem, že trestne stíhaný človek sa nemôže venovať naplno práci premiéra," informoval kandidát Realistov Jiří Hynek. Zároveň dodal, že prezident aj v takejto situácii musí rešpektovať vôľu voličov.

Ústavní právnici sa však zhodujú, že vláda bez dôvery na dlhšiu dobu je na hranici ústavnosti.

Zeman v utorok poveril Babiša, lídra víťazného hnutia ANO, zostavením vlády a uviedol, že podporuje myšlienku menšinovej vlády. Dodal, že v prípade potreby prenechá Babišovi aj druhý pokus. Vo štvrtok navyše naznačil, že Snemovňu nerozpustí, ak by sa vládu nepodarilo zostaviť ani po treťom pokuse.