Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Znalci sú iba na krok od objasnenia vraždy Otýlie Vranskej z roku 1933

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naznačil to dnes pre internetový server iDNES.cz vedúci správy Múzea Polície ČR, policajný historik Radek Galaš.

Praha 16. marca (TASR) - Jedna z najzáhadnejších vrážd v dejinách československej kriminalistiky, hrdelný zločin, ktorého obeťou sa stala pred 84 rokmi slovenská prostitútka Otýlia Vranská žijúca v Prahe, bude možno v blízkej budúcnosti vyriešená. Naznačil to dnes pre internetový server iDNES.cz vedúci správy Múzea Polície ČR, policajný historik Radek Galaš.

Podľa jeho slov jestvujú už iba dvaja možní páchatelia, na ktorých sa zúžila pozornosť vyšetrovateľov. Identitu skutočného páchateľa brutálneho zločinu z roku 1933 by tak mohli poznať ešte pred letnými prázdninami, a to na základe dobových spisov, ale hlavne testov vzoriek DNA z vlasov podozrivých. Vyšetrovanie starého prípadu vraj uľahčilo zainteresovaným, že mohli pracovať bez stresu a tlakov.

Galaš však odmietol odhaliť identitu podozrivého, a to až kým sa nepotvrdí aj v ostávajúcich testoch.

Vrah prostitútku rozštvrtil a jej telesné pozostatky v dvoch kufroch zaslal do Bratislavy a Košíc. Kufre a ich obsah smerovali potom späť do Prahy, kde ich vystavili v budove policajného riaditeľstva v Bartolomejskej ulici, aby tak verejnosť pomohla pri identifikácii obete. Umyté telo a odrezanú učesanú hlavu na fotografii identifikovali napokon sestry obete. K vypátraniu vraha to však neviedlo, poznamenalo internetové vydanie denníka Blesk, a to aj keď sa špekulovalo o kučeravom blondínovi, s ktorým obeť videli naposledy, či o nikdy nevypátranom mužovi, ktorý pod prezývkou zasielal do novín listy s priznaním a nezverejnenými podrobnosťami o prípade.