Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

České ministerstvo zahraničných vecí ocenilo prácu novinárov

Na archívnej snímek český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR - Michal Svítok

Nezávislé a pluralitné médiá podľa českého rezortu diplomacie celosvetovo čelia rastúcim výzvam.

Praha 3. mája (TASR) - České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane. Ministerstvo to uviedlo v piatkovej tlačovej správe, informuje spravodajkyňa TASR.

Nezávislé a pluralitné médiá podľa českého rezortu diplomacie celosvetovo čelia rastúcim výzvam. "Pôsobia v stále nebezpečnejších podmienkach ako v konfliktných zónach, tak mimo nich. Statoční novinári a pracovníci médií, najmä ženy a hlasy menšín, sú čoraz častejšie vystavení hrozbám a útokom vrátane online a offline obťažovania, dezinformačných kampaní, zneužívania právneho systému a uzatvárania redakcií," napísalo ministerstvo. Za obzvlášť znepokojujúce rezort označil prenasledovanie nezávislých novinárov v Rusku a Bielorusku.

Ministerstvo podotklo, že ročne poskytuje viac než 25 miliónov korún (približne milión eur) na projekty podporujúce nezávislé médiá, mediálnu výchovu a školenia novinárov vrátane iniciatív zameraných na boj proti dezinformáciám.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Česko v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine vydalo za posledné dva roky viac než 1000 schengenských víz pre nezávislých aktivistov a novinárov, ktorí boli nútení opustiť svoju vlasť. "Máme záujem na tom, aby sa pre niektorých z nich Česko stalo druhým domovom, odkiaľ by mohli naďalej pôsobiť," dodal.

Rezort zdôraznil, že aktuálna vojna v Európe zreteľne podčiarkuje význam slobody tlače ako zdroja nezávislých a overených informácií. "Ministerstvo zahraničných vecí chce preto oceniť neúnavné úsilie všetkých odvážnych novinárov a ďalších spolupracovníkov médií, ktorí zostávajú odhodlaní prinášať verejnosti nezávislé a overené informácie napriek všetkým rizikám svojho povolania a uistiť ich o pokračujúcej podpore zo strany Česka," doplnil úrad.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)