Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Csáky presadil pripomienky v smernici o deťoch v trestnom konaní

Europoslanec P. Csáky Foto: TASR/AP

Hlavným cieľom pripravovanej smernice EÚ je zaviesť spoločné minimálne normy týkajúce sa práv detí podozrivých alebo obvinených v rámci súdneho konania.

Brusel 5. februára (TASR) - Výbor europarlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) dnes drvivou väčšinou hlasov schválil oficiálne stanovisko k smernici o procesných zárukách pre deti podozrivé alebo obvinené v trestnom konaní.

Hlavným cieľom pripravovanej smernice EÚ je zaviesť spoločné minimálne normy týkajúce sa práv detí podozrivých alebo obvinených v rámci súdneho konania a zvýšiť dôveru medzi členskými štátmi počas trestných konaní.

Smernica vychádza z toho, že deti sú zraniteľné osoby a preto majú nárok na osobitné záruky, a počas týchto procesov majú byť nadovšetko zohľadnené ich záujmy. Príslušné orgány v rámci trestného konania sa k nim pri každom kontakte majú správať s rešpektom, dôstojne a profesionálne a voliť osobný a nediskriminačný prístup.

Za Európsku ľudovú stranu (EĽS) je za túto smernicu zodpovedný slovenský europoslanec Pál Csáky (SMK), ktorého viaceré návrhy boli vo výbore schválené.

Smernica sa do výboru LIBE dostala z Európskej komisie. Dnešným hlasovaním výbor poskytol mandát parlamentnej delegácii na to, aby o nej začala rokovania s lotyšským predsedníctvom v EÚ.