Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

ČSSD pripustila, že zostaví menšinovú vládu, ak Rusnok neuspeje

Jiří Rusnok Foto: TASR

Predseda ČSSD sa domnieva, že by menšinová vláda jeho strany mohla mať v Poslaneckej snemovni väčšiu šancu uspieť ako Rusnokova vláda.

Praha 28. júna (TASR) - Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že sociálna demokracia zvažuje možnosť ujať sa zostavenia menšinovej vlády, ak dezignovaný premiér Jiří Rusnok nezíska v parlamente dôveru. Prioritou sú však predčasné voľby, citovala ho dnes televízia ČT24.

Druhou podmienkou je, že koaličné strany nerozhodnú o rozpustení dolnej komory parlamentu. V takom prípade sa ČSSD podľa jeho slov pokúsi o zostavenie vlády, ktorá by doviedla krajinu k predčasným parlamentným voľbám, informovala televízia.

Sobotka vo veľkom rozhovore pre iDnes.cz povedal: "Pokiaľ ide o druhý pokus, sociálna demokracia začína veľmi vážne diskutovať o možnosti, že by prijala zodpovednosť za riešenie politickej krízy a pokúsila sa zostaviť menšinovú vládu, ktorá by mohla doviesť krajinu k predčasným voľbám. Cieľ skrátiť volebné obdobie by sociálna demokracia v žiadnom prípade neopustila."

Predseda ČSSD sa domnieva, že by menšinová vláda jeho strany mohla mať v Poslaneckej snemovni väčšiu šancu uspieť ako Rusnokova vláda.