Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Českí sociálni demokrati kvôli korupčnej kauze Rath strácajú voličov

Foto: TASR/Bohdan Kočák

Z obvinenia bývalého stredočeského hajtmana Ratha, ktorý je teraz vo vyšetrovacej väzbe, ťaží okrem pravice aj Komunistická strana Čiech a Moravy.

Praha 23. júna (TASR) - Korupčná kauza poslanca za ČSSD Davida Ratha odoberá sociálnym demokratom voličskú podporu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v piatok zverejnila agentúra Median. Informoval o tom spravodajský server Lidovky.cz.

Posilnili sa pravicové strany ODS a TOP 09. Ako však pripomenul Median, prieskum uskutočňovali ešte predtým, ako polícia oznámila stíhanie bývalej ministerky obrany Vlasty Parkanovej (TOP 09) za nákup lietadiel CASA pre armádu.

Z obvinenia bývalého stredočeského hajtmana Ratha, ktorý je teraz vo vyšetrovacej väzbe, ťaží okrem pravice aj Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM).

Podľa prieskumu by voľby do Poslaneckej snemovne vyhrala ČSSD so ziskom 26 percent hlasov, čo je v porovnaní s májovým prieskumom o 6,5 percenta menej. Druhá by skončila ODS do ziskom 22,5 percenta, tretí komunisti s 18 percentami.

Strana TOP 09, ktorej predsedom je šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, má podporu 12,5 percenta voličov.

Z mimoparlamentných strán by mali najväčšiu šancu prekročiť päťpercentné kvórum a dostať sa do parlamentu kresťanskí demokrati (KDU-ČSL) so ziskom 4,5 percenta hlasov.