Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

ČR: Sociálna demokracia požiadala o mimoriadnu schôdzu

Premiér Petr Nečas Foto: TASR

ČSSD už opakovane zdôraznila, že žiada rezignáciu premiéra i vlády a vypísanie predčasných volieb.

Praha 14. júna (TASR) - Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová dostala žiadosť 51 poslancov opozičnej Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej jediným bodom programu by mal byť návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Petra Nečasa.

Mimoriadne rokovanie by sa mohlo uskutočniť už 18. júna od 14.00 h, uviedla Eva Šmerdová z kancelárie predsedníčky snemovne. Práve do tohto termínu dnes Poslanecká snemovňa prerušila svoje rokovanie.

Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetový server Lidovky.cz.

Sociálni demokrati súčasne začali zháňať 120 hlasov, ktoré sú potrebné na rozpustenie Poslaneckej snemovne, potvrdil po schôdzke s českým prezidentom Milošom Zemanom líder ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD už opakovane zdôraznila, že žiada rezignáciu premiéra i vlády a vypísanie predčasných volieb.

ČR: Ivo Ištván neráta zatiaľ so zadržaním predsedu vlády Petra Nečasa
Praha 14. júna (TASR) - Meno českého premiéra Petra Nečasa figuruje v policajnom uznesení súvisiacom s megakauzou, ktorá vo štvrtok vyvrcholila raziami vo viacerých štátnych inštitúciách a sídlach lobistov, zadržaniami ôsmich podozrivých, politikov a štátnych úradníkov, a pokračovala dnes potvrdením obvinení siedmich z nich a ich eskortovaním do Ostravy. Práve tam by sa malo rozhodnúť o uvalení väzby na všetkých obvinených, ako to iniciovalo štátne zastupiteľstvo.

Vrchný štátny zástupca z Olomouca Ivo Ištván so zadržaním predsedu vlády ČR neráta - aspoň zatiaľ. "Nemám informácie o tom, že by mal byť Nečas zadržaný," citoval jeho slová server Lidovky.cz.

Ištván sa však nechcel vyjadriť k tomu, či dôjde k Nečasovmu stíhaniu v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch. "Nebudeme komentovať, čo bude vyšetrujúci štátny zástupca robiť v ďalších dňoch, týždňoch a mesiacoch," konštatoval.

Podľa detektívov z Útvaru pre odhaľovanie organizovanej kriminality (ÚOOZ) dal práve predseda českej vlády sľub trojici niekdajších "rebelov" z jeho ODS Petrovi Tluchořovi, Ivanovi Fuksovi a Marekovi Šnajdrovi, že im nájde významné posty vo firmách, v ktorých je štát spoluvlastníkom.

Z policajného uznesenia, s ktorým sa mohol oboznámiť denník Mladá fronta Dnes vyplýva, že premiér dal po 18. septembri 2012 prostredníctvom šéfky svojho kabinetu Jany Nagyovej a bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočeka sľub spomínanej trojici, ktorý detektívi vnímajú ako úplatok.