Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Vrah vplyvného člena ČSSD dostal dlhoročný trest väzenia

Bývalý vojak Michal Krnáč Foto: novinky.cz

Roman Houska bol vplyvným podnikateľom a kontroverznou osobou, ktorá figurovala v mnohých kauzách. Upozornil na seba najmä v roku 2003, keď autom prešiel nohu strážnikovi.

Praha 24. októbra (TASR) - Bývalý vojak Michal Krnáč bol dnes odsúdený na 17,5 roka väzenia za vraždu vplyvného člena ČSSD v Ústeckom kraji Romana Housku.

Rozhodol tak Krajský súd v Ústí nad Labem, ktorý konštatoval, že išlo o vopred pripravovanú vraždu s lúpežným motívom, informoval server Novinky.cz.

Štátny zástupca (prokurátor) požadoval trest v dolnej polovici sadzby, ktorá je v tomto prípade 15-20 rokov. Obhajoba chcela trest maximálne za zabitie, kde je sadzba desať rokov.

Obžalovaný bývalý vojak sa sám priznal a na políciu prišiel aj s pištoľou, z ktorej údajne strieľal. Tvrdil, že sa pred Houskovým domom ocitol náhodne, keď do Chomutova prišiel kvôli hľadaniu práce.

Túto verziu súd odmietol a stotožnil sa s názorom, že Krnáč si o Houskovi a jeho partnerke vopred vyhľadával informácie. Navyše sa obliekol do čiernych tankistických nohavíc a maskáčového ponča. Znalecké skúmanie podľa servera Novinky.cz však presne neobjasnilo, či sa z Krnáčovej zbrane na Housku skutočne strieľalo.

"Usmrtenie Romana Housku bolo motivované minimálne tým, aby sa zmocnil nejakej jeho veci," uviedol predseda senátu Jiří Bednář.

Houskova družka, súčasná námestníčka hajtmana Ústeckého kraja Jana Vaňhová, považuje vraždu za úkladnú - Houska údajne dostal SMS správu, v ktorej sa mu niekto vyhrážal smrťou. Za vraždou mohla stáť aj politika. Podľa Vaňhovej právnej zástupkyne Marie Benešovej mohla byť vražda politicky motivovaná, pretože Houska v politike niekomu "veľmi prekážal".

Na Romana Housku zaútočil páchateľ 18. novembra 2013 pred garážou jeho domu na ulici Kamenný Vrch v Chomutove. Jedna guľka Housku škrabla, ďalšie dve mierili do hrude a jedna do hlavy.

Houska bol vplyvným podnikateľom a kontroverznou osobou, ktorá figurovala v mnohých kauzách. Upozornil na seba najmä v roku 2003, keď autom prešiel nohu strážnikovi, ktorý ho chcel pokutovať za nesprávne parkovanie. Nakoniec sa však trestu vyhol.