Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Cuomo: Ani búrka nezastaví môj odchod z úradu guvernéra New Yorku

Na archívnej snímke z 10. augusta 2021 guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo nastupuje do vrtuľníka po oznámení svojej rezignácie v New Yorku. Foto: TASR/AP

Cuomo pred dvoma týždňami oznámil, že radšej odstúpi z funkcie, než aby musel podstupovať tzv. impeachment po tom, ho obvinili zo sexuálneho obťažovania viacerých žien, čo on popiera.

New York 23. augusta (TASR) - Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v nedeľu vyhlásil, že svoju plánovanú rezignáciu nehodlá odsunúť z dôvodu riešenia pohotovostnej situácie v súvislosti s tropickou búrkou Henri, ktorá zasiahla región Nové Anglicko.

Cuomo, ktorý odstúpi v noci z pondelka na utorok, strávil svoj predposledný deň v guvernérskom úrade v plnom pracovnom nasadení, informovala tlačová agentúra AP. Demokrat sa v nedeľu objavil v televíznom brífingu spolu s ďalšími vrchnými predstaviteľmi štátu New York zapojenými do riešenia núdzovej situácie.

Na brífingu však nebola prítomná viceguvernérka Kathy Hochulová, ktorá automaticky prevezme guvernérsky úrad po Cuomovi.

Na snímke prvá guvernérka amerického štátu New York v dejinách Kathy Hochulová
Foto: TASR/AP


"Viceguvernérka je s týmto všetkým oboznámená a sme v stálom kontakte," uviedol Cuomo. Na otázku, či stále hodlá opustiť úrad, ako je plánované, odpovedal: "Áno, zajtra bude môj posledný deň."

Cuomo pred dvoma týždňami oznámil, že radšej odstúpi z funkcie, než aby musel podstupovať tzv. impeachment po tom, ho obvinili zo sexuálneho obťažovania viacerých žien, čo on popiera, pripomína AP. Guvernér však tvrdí, že zotrvanie v úrade by poškodilo štát New York.

Cuomo odchádza po desiatich rokoch strávených v tejto funkcii. Demokratka Hochulová pôsobí ako Cuomova zástupkyňa od roku 2015. V rokoch 2011-13 bola aj členkou Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Hochulová sa stane prvou guvernérkou štátu New York.

Cuoma na odstúpenie v posledných týždňoch vyzvali americký prezident Joe Biden, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, viacerí demokratickí kongresmani a dokonca aj jeho blízki spolupracovníci. Ak by nepodal demisiu, hrozila by mu ústavná žaloba - tzv. impeachment.