Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čurkin nepovažuje vyslanie mierových síl na Ukrajinu za pravdepodobné

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin (vpravo). Foto: TASR/AP

Vyslanie mierových síl na východ Ukrajiny nie je pravdepodobné, uviedol v stredu ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

New York/Viedeň 27. novembra (TASR) - Vyslanie mierových síl na východ Ukrajiny nie je pravdepodobné, uviedol v stredu ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

Ruský diplomat takto reagoval na žiadosť predstaviteľov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), aby Bezpečnostná rada OSN mimoriadne zasadla a zvážila otázku vyslania mierových síl, vrátane Rusov, na východ Ukrajiny.

"Žiadame o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, aby zvážila otázku zapojenia mierového kontingentu so zapojením predstaviteľov Ruskej federácie do procesu kontroly implementácie v minulosti uzavretých dohôd a zmiernenia humanitárnej a sociálnej situácie," uviedli v utorok predstavitelia DĽR.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí vo svojej správe zo 14. novembra varoval pred rýchlo sa zhoršujúcu situáciou v meste Doneck.

Agentúra TASS dnes informovala, že pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa dostali v stredu pod paľbu.

Incident sa odohral približne 50 kilometrov severovýchodne od Donecka. Zhruba 150 metrov od vozidla pozorovateľov, ktorých sprevádzali ukrajinskí vojaci, dopadla strela z granátometu. Nasledovala streľba z protilietadlového kanóna kalibru 23 milimetrov. Strely dopadli dva až tri metre od vozidla OBSE. K obetiam ani zraneniam nedošlo a pozorovatelia sa vrátili bezpečne na základňu.