Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Cyperská pravoslávna cirkev má nového arcibiskupa Jeorjosa III.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeorjos III. bol považovaný za pravdepodobného víťaza vďaka svojej veľkej podpore medzi staršími biskupmi.

Nikózia 24. decembra (TASR) - Cyperská pravoslávna cirkev si v sobotu zvolila za svoju novú hlavu Jeorjosa III., biskupa z Pafosu. Jeho predchodca, arcibiskup Chrysostomos II., zomrel v novembri. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AP a AFP.

Arcibiskup Jeorjos III. bol vymenovaný väčšinou 11 hlasov v 16-člennej Svätej synode po tom, ako sa v ľudovom hlasovaní gréckocyperskej kongregácie umiestnil na druhom mieste.

Podľa príslušného cirkevného štatútu postupujú do tajného hlasovania Svätej synody traja biskupi s najvyšším počtom hlasov laikov (svetských príslušníkov cirkvi).

Jeorjos III. bol považovaný za pravdepodobného víťaza vďaka svojej veľkej podpore medzi staršími biskupmi.

"V prvom rade ďakujem Bohu, ktorý umožnil dnešnú voľbu. Urobím všetko pre to, aby som nezaostal za svojimi predchodcami," povedal po svojom vymenovaní nový arcibiskup.

Chrysostomos II. zomrel 7. novembra po dlhom boji s rakovinou. Pochovaný bol v cyperskej metropole Nikózia 12. novembra, presne 16 rokov po svojej intronizácii v roku 2006.

Jeorjos III. (73) študoval chémiu a teológiu v Grécku a v Británii, pôsobil ako učiteľ. Podporil kontroverzné rozhodnutie uznať odštiepenie sa ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od Ruska.