Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Cyperskí Turci: Irán nevyužíva časť Cypru na teroristické účely

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v nedeľu uviedla, že Izrael pomohol cyperským úradom prekaziť Iránom riadený útok proti Izraelčanom a Židom na ostrove.

Ankara 12. decembra (TASR) - Cyperskí Turci v pondelok odmietli obvinenie Izraela, že Irán využíva Tureckom okupovanú severnú časť Cypru na "teroristické účely". TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry Reuters.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v nedeľu uviedla, že Izrael pomohol cyperským úradom prekaziť Iránom riadený útok proti Izraelčanom a Židom na ostrove. Detaily o plánovanom útoku neposkytla. Izrael je podľa vyhlásenia znepokojený tým, že Irán využíva Tureckom okupovanú časť Cypru "na účely terorizmu aj ako operačnú a tranzitnú oblasť".

"Izraelská vláda naďalej vydáva vyhlásenia, ktoré nie sú v súlade s faktami, aby odvrátila pozornosť medzinárodnej verejnej mienky od jej neľudských útokov v Gaze a na Západnom brehu," napísalo v stanovisku ministerstvo zahraničných vecí na okupovanom severnom Cypre.

"Dôrazne odmietame toto nepodložené a zlomyseľné obvinenie, ktorému chýbajú dôkazy,"
dodalo s tým, že sa nenechá vtiahnuť do "špinavých hier" a bude aj naďalej rozhodne zaisťovať bezpečnosť všetkých obyvateľov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974 na severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku s dominanciou miestnych Grékov, ktorá je členským štátom EÚ. Turecká armáda obsadila severnú časť ostrova po prevrate gréckocyperských nacionalistov, ktorí chceli ostrov pripojiť ku Grécku.

Cyperské médiá v nedeľu napísali, že úrady zadržali dvoch Iráncov pre podozrenie z plánovania útoku na izraelských občanov, pripomína Reuters.

Cyperský denník Kathimeriní informoval, že podozriví boli v počiatočnom štádiu zhromažďovania informácií o potenciálnych izraelských cieľoch. Dodal, že muži prišli na územie Cyperskej republiky zo severnej časti ostrova.