Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Cyperský prezident a EÚ pracujú na dohode s Libanonom o utečencoch

Prezident Cypru Nikos Christodulidis prichádza do prezidentského paláca v Nikózii 28. februára 2023. Foto: TASR/AP

Christodulidis zdôraznil, že balík nebude zahŕňať len finančnú pomoc, ale aj podporu pre libanonské inštitúcie, ako sú ozbrojené sily.

Nikózia 21. apríla (TASR) - Cyperský prezident Nikos Christodulidis v nedeľu uviedol, že pracuje na dohode s Libanonom, aby sa zabránilo vstupu ďalších sýrskych utečencov do EÚ cez jeho krajinu. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Nikózia chce podľa jeho slov pomôcť Bejrútu vysporiadať sa s utečencami. Cieľom je obmedziť vlnu migrantov prichádzajúcich na Cyprus. Prezident uviedol, že 2. mája plánuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou odcestovať do Libanonu a oznámiť konkrétny finančný balík zo strany Európskej únie.

Christodulidis zdôraznil, že balík nebude zahŕňať len finančnú pomoc, ale aj podporu pre libanonské inštitúcie, ako sú ozbrojené sily. Tie sú považované za stabilizačný faktor v krajine.

Cyperský prezident označil súčasnú situáciu vo svojej krajine za kritickú. Od začiatku roka sa tam vylodilo približne 4000 migrantov, pričom v prvom štvrťroku minulého roka ich bolo len 78. V pomere k počtu obyvateľov nedostáva žiadna iná krajina Európskej únie toľko žiadostí o azyl ako Cyprus. Utečenecké tábory sú tam preplnené a úrady prestali vybavovať žiadosti Sýrčanov o azyl.

Libanon, vzdialený približne 160 kilometrov, sa nachádza uprostred najhoršej hospodárskej krízy vo svojej histórii a podľa Svetovej banky ide o jednu z najhorších kríz na svete od polovice 19. storočia. Miestna mena stratila viac ako 95 percent svojej hodnoty.