Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Cyperský prezident Anastasiadis chce opäť kandidovať. Má 71 rokov

Na snímke cyperský prezident Nikos Anastasiadis. Foto: TASR/AP

Vyzdvihol medzi inými najmä to, ako sa mu po hospodárskej kríze z roku 2013 podarilo ekonomiku rozdeleného stredomorského ostrova opäť pozdvihnúť.

Nikózia 14. októbra (TASR) - Cyperský prezident Nikos Anastasiadis dnes oznámil, že má v úmysle uchádzať aj o druhé päťročné volebné obdobie, zároveň však sľúbil, že bude jeho posledným.

Sedemdesiatjedenročný Anastasiadis to uviedol na dnešnom zhromaždení svojich priaznivcov, pred ktorými sa pochválil aj úspechmi svojho prvého funkčného obdobia, píše agentúra AP.

Vyzdvihol medzi inými najmä to, ako sa mu po hospodárskej kríze z roku 2013, ktorá jeho krajinu takmer priviedla na pokraj bankrotu, podarilo ekonomiku rozdeleného stredomorského ostrova opäť pozdvihnúť.

Anastasiadis dal dnes prísľub, že sa opäť pokúsi o znovuzjednotenie etnicky rozdeleného Cypru po tom, čo v júli tohto roku zlyhali mierové rozhovory s odštiepeneckými cyperskými Turkami.

Medzi jeho vyzývateľov patria Nikolas Papadopulos zo stredopravej Demokratickej strany (DIKO), niekdajší minister zahraničných vecí Jorgos Lillikas, či Stavros Malas, ktorého podporuje komunisticky ladená Pokroková strana pracujúceho ľudu (AKEL).

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť tento ostrov ku Grécku.