Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Cyperský súd uväznil muža, ktorý údajne plánoval útok na Izraelčanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Ramon Leško

Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahu je modus operandi podobný atentátu z Burgasu.

Nikózia 23. júla (TASR) - Cyperský súd uvalil dnes väzbu na 24-ročného muža, ktorý údajne plánoval útok na izraelské ciele na ostrove. Podľa Izraela mal v úmysle uskutočniť akciu podobnú minulotýždňovému bombovému útoku na izraelských turistov v bulharskom Burgase.

Švédskeho občana libanonského pôvodu zadržali 7. júla v cyperskom prístave Limassol, kde sa pokúšal sledovať izraelských turistov. Údajne bol napojený na Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyhlásil, že modus operandi muža zatknutého na Cypre je podobný tomu, aký použil samovražedný atentátnik z Burgasu.

Cyperský súd dnes nariadil, že zadržaný musí zostať vo väzbe do 27. júla, pokým sa neskončí policajné vyšetrovanie celého prípadu. Muž je podozrivý zo špionáže a z konšpirácie za účelom spáchania zločinu.

Cyperské úrady ho zatkli dva dni po prílete z Londýna na základe informácií od britských tajných služieb. Kriminalisti vyslovili predpoklad, že terčom pripravovaného útoku sa malo stať lietadlo alebo autobus. Podľa doterajších zistení zrejme nemal komplicov. V jeho osobných veciach našli zoznam cyperských lokalít vyhľadávaných izraelskými turistami.