Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Cyprus a Malta rušia takzvané zlaté pasy vydané Rusom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Cyprus zrušil cyperské občianstvo 43 ľuďom, uviedla Európska komisia v odpovedi na žiadosť nemeckého poslanca Európskeho parlamentu Moritza Körnera.

Brusel 12. mája (TASR) - Členské štáty Európskej únie Cyprus a Malta zrušili po invázii Ruska na Ukrajine niekoľko desiatok takzvaných zlatých pasov, ktoré vydali ruským občanom. V piatok o tom informovala EÚ, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Slovné spojenie "zlaté pasy" sa používa pre spornú prax predávania občianstva štátnym príslušníkom nečlenských štátov EÚ, väčšinou výmenou za investície.

Cyprus zrušil cyperské občianstvo 43 ľuďom, uviedla Európska komisia v odpovedi na žiadosť nemeckého poslanca Európskeho parlamentu Moritza Körnera.

O maltské občianstvo tiež údajne prišli dvaja Rusi. Jeden z nich je objektom sankcií EÚ, druhého sankcionovali Spojené štáty.

Eurokomisia od začiatku napadnutia Ukrajiny Ruskom opakovane vyzývala na ukončenie vydávania zlatých pasov. Cyprus však prestal s ich udeľovaním ešte pred začiatkom vojny.

Jednotlivé členské štáty EÚ sa môžu rozhodnúť udeliť cudzincom občianstvo a povolenie na pobyt. Eurokomisia to však vníma ako hrozbu pre bezpečnosť schengenského priestoru, pokiaľ ide napríklad o pranie špinavých peňazí, daňové úniky a korupciu.

Cyprus a Bulharsko nevydávajú už vôbec žiadne zlaté pasy cudzincom a Malta ich nevydáva Rusom a Bielorusom.

Na Súdnom dvore Európskej únie (SDEÚ) sa majú začať pojednávania proti Malte práve pre spornú prax.