Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Cyprus je pripravený na tisíce utečencov zo Sýrie

Foto: TASR/AP

Doteraz okolo 200.000 Sýrčanov opustilo svoje domovy a našlo útočisko v Jordánsku, Libanone a Turecku, a Cyprus sa preto logicky pripravuje na možnú "inváziu" utečencov aj na svoje územie.

Nikózia 5. júla (TASR) - Cyperský prezident Dimitris Christofias počas dnešného stretnutia s novinármi z členských štátov EÚ v Nikózii uviedol, že jeho krajina má isté obavy z vývoja situácie v neďalekej Sýrii a v prípade núdze sa pripravuje aj na možnosť poskytnúť útočisko tisícom utečencov.

Vzdialenosť medzi ostrovným štátom a Sýriou je iba 103 kilometrov cez Stredozemné more, upozornil prezident a dodal, že jeho krajina už má skúsenosti s prívalom utečencov a dokázala by zvládnuť aj nové prípady.

V roku 2006 Cyprus zaplavili tisíce utečencov z Libanonu, ktorý utiekli kvôli vojnovému konfliktu medzi izraelskými vojenskými silami a skupinami Hizballáhu. Cyperská vláda sa vtedy dokázala postarať o utečencov, keď im poskytla dostatok stanov na dočasné útočisko a aj dostatok jedla počas pobytu na ostrove.

"To, čo sa deje v Sýrii, je skrytá občianska vojna," povedal Christofias o udalostiach v Sýrii, ktoré si podľa tamojších opozičných aktivistov vyžiadali už vyše 14.000 obetí na životoch.

Cyperský líder pripomenul, že jeho krajina sa snažila presvedčiť vládu Bašára Asada o zastavení bojov a zavedenie pluralitnej demokracie v Sýrii, ale bola to márna snaha.

Christofias varoval v obave pred možným zhoršením krízy v Sýrii, ktorá by mohla vyústiť vo zvýšený počet utečencov - na túto možnosť je však momentálne predsednícka krajina EÚ pripravená.

Doteraz okolo 200.000 Sýrčanov opustilo svoje domovy a našlo útočisko v Jordánsku, Libanone a Turecku, a Cyprus sa preto logicky pripravuje na možnú "inváziu" utečencov aj na svoje územie.