Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Cyprus: Lídri gréckej i tureckej časti mali príhovor v oboch jazykoch

Na snímke cyperský prezident Nikos Anastasiadis. Foto: TASR/AP

Cyprus sa rozdelil v roku 1974 po invázii Turecka, ktorá bola reakciou na snahy cyperských Grékov zjednotiť krajinu s Gréckom.

Nikózia 25. decembra (TASR) - Gréckocyperskí a tureckocyperskí lídri tohto etnicky rozdeleného stredomorského ostrovného štátu po prvý raz dnes predniesli sviatočné želania v oboch tamojších jazykoch - gréčtine a turečtine.

Prezident gréckej časti Cypru Nikos Anastasiadis, ako aj líder tureckého odštiepeneckého severu Mustafa Akinci počas spoločného televízneho príhovoru vyjadrili nádej, že nasledujúci rok sa bude niesť v znamení mierovej dohody.

Anastasiadis dúfa, že rok 2016 prinesie gréckym i tureckým Cyperčanom opäť mierové spolužitie v zjednotenej krajine. Akinci povedal, že nový rok prinesie všetkým obyvateľom Cypru trvalý mier, pokoj a prosperitu, píše agentúra AP.

Odkazy oboch politikov boli zamerané na potvrdenie ich úsilia o dosiahnutie mierovej dohody, rokovanie o ktorej vstupuje už do ôsmeho mesiaca.

Cyprus sa rozdelil v roku 1974 po invázii Turecka, ktorá bola reakciou na snahy cyperských Grékov zjednotiť krajinu s Gréckom.