Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Cyprus požiadal o pomoc pri likvidácii munície v pobrežných vodách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Grécko-cyperská vláda chce muníciu odstrániť čo najskôr kvôli obavám z ohrozenia miestnych rybárov a životného prostredia.

Nikózia 9. júna (TASR) - Cyprus požiadal Grécko a Izrael o pomoc pri likvidácii veľkého množstva vyradenej vojenskej munície, ktorá sa nachádza v mori pri južnom pobreží ostrova. Informovala o tom agentúra AP.

Cyperský minister obrany Fotis Fotiu v sobotu konštatoval, že na morskom dne v širšom okolí obce Zygi, ležiacej medzi mestami Limasol a Larnaka, je uložených približne 167 druhov munície, vrátane mín, granátov a delostreleckých nábojov.

Podľa ministra cyperská armáda využívala more ako skládku nepotrebného streliva medzi rokmi 1980-93. Fotiu však zdôraznil, že v minulosti bola takáto prax bežná aj inde vo svete, až pokým nedošlo k jej medzinárodnému zákazu.

Konkrétne lokality, kde bola munícia vyhodená, nie sú známe, rovnako ani to, v akom stave sa v súčasnosti nachádza.

Cyprus preto požiadal o pomoc Grécko a Izrael, ktoré majú skúsenosti s riešením podobných problémov, a mieni sa obrániť aj na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Grécko-cyperská vláda chce muníciu odstrániť čo najskôr kvôli obavám z ohrozenia miestnych rybárov a životného prostredia. Dôvodom sú aj plány na využívanie novoobjavených podmorských ložísk plynu v pobrežných vodách Cypru.

Prieskumy naznačujú, že v oblasti medzi Cyprom a Izraelom sa nachádza viac než 2,83 bilióna kubických metrov plynu. To je takmer ročný objem spotreby plynu vo svete.