Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rokovania o zjednotení Cypru sa neobnovia

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy Turecko obsadilo jeho severnú časť.

Limassol 14. decembra (TASR) - Separatistickí cyperskí Turci a ich vláda zničili šance na obnovenie rozhovorov o zjednotení etnicky rozdeleného Cypru, vyhlásila dnes cyperská vláda.

Hovorca cyperskej vlády Christor Stylianidis, ktorého citovala agentúra Associated Press, obvinil cyperských Turkov, že zastávajú "extrémne a nekompromisné" postoje. Povedal, že prezident Nikos Anastasiadis nie je ochotný začať teraz rokovania "len preto, aby sa nejaké rozhovory konali".

Vodca cyperských Turkov Derviš Eroglu obvinil cyperských Grékov z neústupčivosti po dnešných rokovaniach s tureckým ministrom zahraničných vecí Ahmetom Davutogluom.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy Turecko obsadilo jeho severnú časť, keď sa pri prevrate dostali k moci stúpenci zjednotenia ostrova s Gréckom. Severocyperská turecká republika vyhlásila nezávislosť, ktorú však medzinárodné spoločenstvo s výnimkou Turecka neuznalo.

Cyperskí Gréci trvajú na tom, že zvrchovanosť budúceho federatívneho usporiadania Cypru musí byť zakotvená v spoločnej deklarácii ešte predtým, ako sa začnú oficiálne rokovania o zjednotení. Cyperskí Turci nechcú pristúpiť vopred na žiadne podmienky.