Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cyprus si pripomína 45 rokov od rozdelenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Koniec konfliktu je v nedohľadne.

Nikózia 20. júla (TASR) - Na Cypre si obyvatelia v sobotu pripomenuli výročie rozdelenia tretieho najväčšieho stredomorského ostrova spred 45 rokov úplne odlišnými podujatiami. Na gréckom juhu zazneli o 5.30 h miestneho času (4.30 h SELČ) sirény civilnej ochrany ako spomienka na obete tureckej vojenskej intervencie z 20. júla 1974. Turecký sever ostrova naopak oslávi výročie zásahu tureckých ozbrojených síl vojenskými prehliadkami, informovala agentúra DPA.

Na severe Cypru označujú vojenskú intervenciu z roku 1974 za mierovú akciu. Päť dní pred jej začiatkom sa totiž skupina gréckocyperských príslušníkov národnej gardy pokúsila o prevrat s cieľom pripojiť Cyprus ku Grécku. Ostrov odvtedy patrí k najmilitarizovanejším oblastiam sveta. Len v jeho severnej časti je umiestnených viac než 35.000 tureckých vojakov.

Početné snahy Organizácie Spojených národov (OSN) o vyriešenie cyperského konfliktu v uplynulých desaťročiach stroskotali. Cieľom je vytvorenie federácie dvoch politicky rovnoprávnych štátov - gréckocyperského na juhu a tureckocyperského na severe. Napätie v súčasnosti zvyšujú spory medzi Nikóziou a Aténami o bohaté podmorské ložiská zemného plynu v okolí Cypru.