Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V parlamentných voľbách Cypru vedie pravicovo-centristická strana DISY

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na druhom mieste nasleduje s 21,3 percentami hlasov komunistický politický subjekt AKEL, ktorý je druhou najväčšou stranou na tomto rozdelenom ostrove v Stredozemnom mori.

Nikózia 30. mája (TASR) - V nedeľňajších parlamentných voľbách na Cypre vedie najväčšia tamojšia politická strana, pravicovo-centristická DISY (Dimokratikos Synajermos, Demokratické zhromaždenie) s 27 percentami hlasov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá citujúce volebnú komisiu po zrátaní 20 percent hlasov.

Na druhom mieste nasleduje s 21,3 percentami hlasov komunistický politický subjekt AKEL (Anorthotiko Komma Ergazomenu Lau, Pokroková strana pracujúceho ľudu), ktorý je druhou najväčšou stranou na tomto rozdelenom ostrove v Stredozemnom mori.

Na treťom mieste sa podľa predbežných výsledkov umiestnila stredopravá Demokratická strana (DIKO) s 12, 6 percentami. Kreslá v parlamente získajú zrejme najmenej štyri ďalšie strany - vrátane krajne pravicovej a xenofóbnej strany ELAM (Ethniko Laiko Metopo, Národný ľudový front).

Tá podľa exit pollov, ktoré zverejnili štyri súkromné televízne stanice, ako aj štátna stanica CyBC bezprostredne po uzavretí volebných miestností, bojuje o štvrté miesto so stredoľavým Hnutím za sociálnu demokraciu (EDEK), napísala agentúra AP.

ELAM podľa exit pollov dosiahla oproti prekvapivému výsledku v roku 2016, keď skončila na ôsmom mieste s 3,7-percentnou podporou, takmer dvojnásobný počet hlasov. CyBC vo svojom exit polle uvádza, že v nedeľných voľbách získala päť až sedem percent odovzdaných hlasov. Podľa exit pollu stanice OMEGA dosiahla 6,5-9,5 percenta hlasov.
Na archívnej snímke cyperský prezident Nikos Anastasiadis.
Foto: FOTO TASR/AP

Parlamentné voľby na Cypre sa považujú za ukazovateľa preferencií voličov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v roku 2023. Prezident je podľa tamojšieho volebného systému volený priamo a výkonná moc je sústredená v jeho rukách. Strana DISY podporuje súčasného prezidenta Nikosa Anastasiadisa.

Dovedna 558.000 oprávnených voličov si mohlo vybrať spomedzi 21 politických strán a zvoliť si tak 56 poslancov, ktorí budú v parlamente zastupovať cyperských Grékov. Pôvodne by mal mať parlament v Nikózii 80 členov, avšak 24 kresiel pre cyperských Turkov nie je obsadených od roku 1963.

Volebná účasť dosiahla 63,9 percenta - takmer o tri percentá menej než vo voľbách spred piatich rokov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď tam došlo k povstaniu cyperských Grékov a následnej vojenskej intervencii Turecka. V južnej časti Cypru žije prevažne etnicky grécke obyvateľstvo, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne etnickí Turci.

Suverenitu Tureckom okupovanej časti Cypru, tzv. Severocyperskej tureckej republiky, uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo však nie. Cyprus sa v roku 2004 stal členskou krajinou Európskej únie.