Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Cyprus vyzýva EÚ na spoluprácu pre očakávané vlny utečencov zo Sýrie

Skupina sýrskych utečencov sa vezie na traktore k tureckým hraniciam pri meste Reyhanli. Foto: TASR/AP

Z krajiny poznačenej občianskym konfliktom už utieklo okolo 100.000 ľudí.

Brusel/Nikózia 23. júla (TASR) - Hlavnou témou dnešného neformálneho zasadania Rady EU pre spravodlivosť a vnútorné otázky v Nikózii sú udalosti v Sýrii s dôrazom na možné vlny utečencov, ak sa situácia v tejto krajine ešte viac vyhrotí.

Cyperské predsedníctvo v EÚ zdôrazňuje, že Cyprus, ktorý je vzdialený 170 km od sýrskeho pobrežia, je pripravený zvládnuť nové vlny utečencov, avšak upozorňuje, že aj EÚ ako celok by sa mala pripraviť na možné krízové scenáre.

Cyprus už počas preberania polročného rotujúceho predsedníctva v EÚ začiatkom júla naznačil, že je na svojom území schopný prijať okolo 200.000 utečencov v prípade, že dôjde k masovej evakuácii cudzincov zo Sýrie alebo Libanonu.

Na dnešné neformálne stretnutie ministrov vnútra a spravodlivosti v Nikózii boli pozvaní aj predstavitelia Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR). Tí na základe konkrétnych poznatkov z terénu oboznámia ministrov so situáciou v Iraku, Jordánsku, Libanone a Turecku, ktorí ako najbližší susedia Sýrie už čelia vlnám utečencov zo Sýrie. Z krajiny poznačenej občianskym konfliktom už utieklo okolo 100.000 ľudí.

"Ministri sa musia oboznámiť so súčasnou situáciou v podaní UNHCR, aby mohli rokovať o tom, ako čo najúčinnejšie pomôcť susedom Sýrie a pripraviť sa na možné migračné toky z tohto regiónu," uviedla pred ministerským stretnutím cyperská ministerka vnútra Eleni Mavruová, ktorá tomuto podujatiu predsedá.

Cyperské predsedníctvo v rámci svojich iniciatív v oblasti azylovej politiky a migrácie navrhuje, aby EÚ pomáhala susedom Sýrie prostredníctvom financovania aktivít UNHCR na území Iraku, Jordánska a Libanonu. Dokument, ktorý za týmto účelom pripravila cyperská strana, má názov Regionálny programy ochrany (RPP).

"Čím väčšiu kapacitu na prijímanie utečencov dokážeme vytvoriť v tomto regióne, tým menší bude nápor na azylový systém členských štátov EÚ," zdôvodňuje Cyprus svoj návrh dokumentu pre intenzívnejšiu spoluprácu únie s UNHCR.

Ďalšou témou rokovaní ministrov v Nikózii v priamej súvislosti so Sýriou bude azylová politika štátov EÚ. Členské štáty sa vo svetle vojnových udalostí v tejto krajine zhodli na nevracaní utečencov zo Sýrie, avšak únia ešte ani zďaleka nemá dohodnutý jednotný postup ako postupovať pri žiadostiach azylantov z krajín poznačených vojnovými konfliktami.