Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

D. Cheney kritizoval na medzinárodnej konferencii v Prahe B. Obamu

Dick Cheney Foto: TASR/AP Photo/Susan Walsh

Obamova administratíva mala podľa Cheneyho názoru dodržať slovo, pretože zmluvy s ČR a Poľskom boli veľmi dobré, osobitne s ohľadom na súčasný vývoj na Blízkom východe.

Praha 8. októbra (TASR) - Prehodnotenie plánov na výstavbu prvkov protiraketovej obrany v ČR a Poľsku označil dnes niekdajší americký viceprezident Dick Cheney za veľké zlyhanie administratívy súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Stalo sa tak vo vystúpení na medzinárodnej konferencii Dni USA a EÚ, ktorej dejiskom je pražský Žofín.

Obamova administratíva mala podľa Cheneyho názoru dodržať slovo, pretože zmluvy s ČR a Poľskom boli veľmi dobré, osobitne s ohľadom na súčasný vývoj na Blízkom východe.

Na margo výsledkov invázií do Afganistanu a Iraku republikánsky politik uviedol, že Iračania sú 9,5 roka po invázii na tom lepšie ako za vlády Saddáma Husajna, aj keď tam jestvujú i nebezpečenstvá, ako iránsky vplyv alebo sunnitsko-šiitské napätie. Ozbrojené sily USA sa podľa Cheneyho stiahli z Iraku, v ktorom už prebehli slobodné voľby, priskoro.

Bývalý americký viceprezident poukázal vo svojom vystúpení na nedostatky úderov bezpilotných lietadiel v afgansko-pakistanskom pohraničí za Obamovej vlády. Síce vraj likvidujú teroristov, súčasne však znemožňujú prístup k spravodajským informáciám.

Na dvojdňovej konferencii, ktorú otvoril prejav patróna podujatia - predsedu vlády ČR Petra Nečasa, vystúpia aj ďalšie známe osobnosti. Organizátori avizujú, že medzi rečníkmi budú napríklad poľský exprezident Aleksander Kwasniewski či bývalý britský premiér Gordon Brown.

Transatlantickú konferenciu usporadúvajú v ČR od roku 2002, v jej centre sú pravidelne význam atlantickej väzby medzi USA a EÚ, ich politických, vojenských a hospodárskych vzťahov, aktuálne aj krízový vývoj na starom kontinente, ako aj aktuálne otázky diania v zámorí.