Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

MEDVEDEV: Rusko bude tvrdo reagovať, ak Ukrajina nesplatí dlh

Ilustračné foto, ruský prezident Dmitrij Medvedev Foto: TASR/AP

Rusko kúpilo koncom roka 2013 ukrajinské dlhopisy v spomínanej sume v rámci pomoci Kyjevu potom, ako vtedajšia ukrajinská vláda a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu.

Moskva 23. mája (TASR) - Rusko je pripravené zaujať tvrdý postoj, ak sa Ukrajina rozhodne, že dlhy bývalej vlády voči Moskve nesplatí. Povedal to dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko dalo v minulých dňoch najavo nesúhlas s novým ukrajinským zákonom, ktorý umožňuje vláde pozastaviť v prípade potreby splátky zahraničného dlhu. Moskva Ukrajinu upozornila, že ak jej tento rok nesplatí dlh vo výške 3 miliardy USD (2,69 miliardy eur), poženie Kyjev k súdu.

Rusko kúpilo koncom roka 2013 ukrajinské dlhopisy v spomínanej sume v rámci pomoci Kyjevu potom, ako vtedajšia ukrajinská vláda a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu. Súčasťou pomoci Moskvy bola dohoda o znížení ceny za dodávky plynu, ako aj prísľub nákupu ukrajinských dlhopisov celkovo za 15 miliárd USD. Vo februári 2014 však Ukrajinci vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a Rusko zvyšných 12 miliárd USD Kyjevu už neposkytlo. Splátka spomínaných 3 miliárd USD pripadá na december tohto roka.

V rozhovore pre televíziu Rossija označil Medvedev nový ukrajinský zákon za "protirečivý". Ako povedal, "pravdepodobne tým myslia dlhy voči súkromným veriteľom, no zároveň naznačujú, že neplánujú splatiť ani dlh Rusku z čias vlády Viktora Janukovyča".

"Ak tým myslia aj tento dlh, nepochybne by to znamenalo default (platobnú neschopnosť) Ukrajiny. V takom prípade nebudeme váhať zaujať tvrdý postoj a brániť si svoje národné záujmy," dodal Medvedev.

Podobne ako v minulých dňoch prezident Vladimir Putin aj Medvedev uviedol, že takýto krok od Ukrajiny ovplyvní rokovania a možnosti Kyjeva získať ďalšie tranže z úveru Medzinárodného menového fondu (MMF). Naznačil tým pravidlá MMF, podľa ktorých poberatelia finančnej pomoci fondu si musia plniť záväzky, ktoré majú voči iným štátom.

Zároveň upozornil, že Rusko nebude "ľahostajné" ani čo sa týka dlhu Ukrajiny voči súkromným ruským veriteľom. Ako dodal, väčšinou totiž ide ruské štátne banky.