Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

D. Recean prijal demisiu troch ministrov vrátane šéfky rezortu vnútra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Premiér Recean sa všetkým trom odchádzajúcim ministrom poďakoval a dodal, že v pondelok predloží zoznam potenciálnych kandidátov na ich posty moldavskej prezidentke Maii Sanduovej.

Kišiňov 14. júla (TASR) - Moldavský premiér Dorin Recean v piatok uviedol, že prijal demisiu troch ministrov vrátane šéfky rezortu vnútra. Stalo sa tak dva týždne po streľbe na hlavnom medzinárodnom letisku krajiny, ktorá si vyžiadala životy dvoch členov bezpečnostnej služby. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Recean počas mediálneho brífingu spresnil, že ministerka vnútra Ana Revencová, ako aj ministerka pre infraštruktúru a regionálny rozvoj Lilia Dabijová a minister pre vedu a školstvo Anatolie Topala podali demisiu ešte vo štvrtok. Neuviedol však, z akého dôvodu na svojich postoch končia.

Moldavská opozícia žiadala odstúpenie ministerky vnútra po streľbe na medzinárodnom letisku v hlavnom meste Kišiňov, ku ktorej došlo 30. júna. Štyridsaťtriročný muž z Tadžikistanu smrteľne zranil dvoch pracovníkov bezpečnostnej služby letiska po tom, čo mu bol zamietnutý vstup do krajiny.

Tadžik, ktorý sa zmocnil služobnej zbrane pracovníka ochranky a následne ňou začal strieľať, bol pri zásahu špeciálnej jednotky ťažko zranený a neskôr zomrel.

"Bolo mi cťou slúžiť krajine," napísala Revencová v piatok v príspevku na sociálnej sieti Facebook, v ktorom tiež ocenila svoj tím za "odvahu... udržať mier a stabilitu v krajine a prekonať viacero kríz". Podľa AP sa odvolávala na hrozby plynúce z vojny, ktorú vedie Rusko na susednej Ukrajine.

Premiér Recean sa všetkým trom odchádzajúcim ministrom poďakoval a dodal, že v pondelok predloží zoznam potenciálnych kandidátov na ich posty moldavskej prezidentke Maii Sanduovej.