Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump bude prisahať na tú istú Bibliu ako Lincoln a Obama

Archívna snímka, americký prezident Barack Obama (vľavo) prisahá na biblie počas prezidentskej inaugurácie vo Washingtone 21. januára 2013. Druhá vľavo prvá dáma USA Michelle Obamová, dcéra Malia a Sasha (druhá sprava). Foto: TASR/AP

Trump použije počas inaugurácie aj svoju osobnú Bibliu, ktorú mu darovala mama, keď v roku 1955 dokončil nedeľnú školu.

Washington 19. januára (TASR) – Donald Trump bude počas piatkovej inaugurácie prisahať na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama.

Trump použije počas inaugurácie aj svoju osobnú Bibliu, ktorú mu darovala mama, keď v roku 1955 dokončil nedeľnú školu.

Predseda prezidentskej inauguračnej komisie Tom Barrack pre médiá uviedol, že Donald Trump "s pokorou položí svoju ruku na Biblie, ktoré majú mimoriadny význam pre jeho rodinu aj pre našu krajinu".

Verejnoprávna rozhlasová stanica NPR vidí v tom, že Trump bude prisahať na rovnakú Bibliu ako Lincoln, významnú symboliku. Abraham Lincoln totiž počas svojej inaugurácie pred 156 rokmi povedal: "Nie sme nepriatelia, ale priatelia. Ani silné vášne nesmú pretrhnúť zväzky našej vzájomnej náklonnosti". Tieto slová podľa NPR zapadajú do dnešnej situácie, keďže vlaňajšie voľby boli plné hádok a národ názorovo rozdelili.

Spomínanú Bibliu kúpil Najvyšší súd USA pre účely inaugurácie prezidentov v roku 1861. Prisahali na ňu zatiaľ len dvaja prezidenti: v roku 1861 Abraham Lincoln a v roku 2009 Barack Obama.

Biblia v súčasnosti patrí do zbierky knižnice Kongresu USA. Kniha je viazaná v zamatovom obale farby burgundská červená s pozláteným kovovým rámom.

Viceprezident Mike Pence bude skladať prísahu na Bibliu, ktorá bola použitá pri inaugurácii Ronalda Reagana.