Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

D. Trump: USA nebudú tolerovať nekalé obchodné praktiky

Na snímke americký prezident Donald Trump počas vystúpenia na summite OPEC. 10. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Trump pricestoval do Vietnamu z Číny a je to už štvrtá zastávka jeho 12-dňovej cesty po Ázii. Podľa vlastných slov sa snaží o korekciu obchodných vzťahov medzi Áziou a USA.

Danang 10. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump po odjazde z Číny zmenil rétoriku a vyhlásil, že Spojené štáty nebudú ďalej tolerovať chronické nekalé obchodné praktiky a budú trvať na férových a spravodlivých obchodných politikách.

Len niekoľko hodín po odjazde z Pekingu, kde Trump zvolil zmierlivejší tón, boli jeho vyhlásenia opätovne kritické voči Číne. Trump na stretnutí šéfov firiem v rámci summitu Ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC) vo vietnamskom Danangu uviedol, že nedovolí, aby v oblasti obchodu "ktokoľvek zneužíval" USA. "Už nedovolíme, aby niekto využíval Spojené štáty. Vždy budem dávať Ameriku na prvé miesto."

"Oddnes si budeme konkurovať férovo a spravodlivo." Podľa Trumpa sú USA pripravené uzavrieť bilaterálne dohody s ktoroukoľvek krajinou z Indicko-pacifického regiónu, avšak len na báze "vzájomného rešpektu a vzájomného prospechu".

"Ak USA vstúpia do obchodných vzťahov s inými krajinami, odteraz budeme očakávať, že naši partneri budú poctivo dodržiavať pravidlá," uviedol Trump. "Očakávame, že trhy budú otvorené v rovnakej miere na oboch stranách a že investície budú smerovať súkromní investori a nie vládni plánovači."

Trump pricestoval do Vietnamu z Číny a je to už štvrtá zastávka jeho 12-dňovej cesty po Ázii. Podľa vlastných slov sa snaží o korekciu obchodných vzťahov medzi Áziou a USA smerom k rovnováhe a cieľom jeho politiky je ochrana pracovníkov v USA.