Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

D. Trump vyjadril zármutok nad úmrtím ruského diplomata Čurkina

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čurkin zomrel v pondelok v New Yorku deň pred svojimi 65. narodeninami. Vo funkcii ruského veľvyslanca pri OSN strávil viac ako jedno desaťročie.

Washington 22. februára (TASR) - Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že ho "zarmútilo" nečakané úmrtie ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina, ktorého vnímal ako "dokonalého diplomata".

Šéf Bieleho domu v utorkovom vyjadrení priznal, že Čurkin a jeho americkí kolegovia sa "niekedy" rozchádzali v názoroch. Dodal však, že zosnulý diplomat "zohrával rozhodujúcu úlohu pri spolupráci so Spojenými štátmi vo viacerých kľúčových otázkach zvyšovania globálnej bezpečnosti".

Čurkin zomrel v pondelok v New Yorku deň pred svojimi 65. narodeninami. Vo funkcii ruského veľvyslanca pri OSN strávil viac ako jedno desaťročie, pričom bol najdlhšie slúžiacim zástupcom členskej krajiny v Bezpečnostnej rade. Ruský prezident Vladimir Putin mu v utorok posmrtne udelil vysoké štátne vyznamenanie Rad odvahy.

Čurkin zomrel po prevoze do nemocnice z newyorskej kancelárie delegácie Ruska pri OSN, kde mu náhle prišlo zle. Príčina úmrtia stále nie je známa a podľa utorkového vyjadrenia súdnych lekárov, ktorí vykonávali pitvu, sú potrebné dodatočné testy.

Ruská vláda zatiaľ neoznámila, kedy bude mať Čurkin pohreb.