Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dalajláma: Európa migračnou politikou riskuje stratu identity

Foto: TASR/AP

Exilový vodca himalájskeho regiónu podotkol, že utečenci by mali v Európe zostať iba dočasne a po ukončení vojnových konfliktov vo svojej vlasti by sa mali vrátiť domov.

Berlín 1. júna (TASR) - Európa riskuje prijímaním príliš veľkého počtu migrantov stratu svojej identity. V rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to vyhlásil tibetský duchovný vodca dalajláma.

Exilový vodca himalájskeho regiónu podotkol, že utečenci by mali v Európe zostať iba dočasne a po ukončení vojnových konfliktov vo svojej vlasti by sa mali vrátiť domov a začať obnovovať napáchané škody.

"Keď sa pozrieme do tváre každého utečenca, najmä detí a žien, cítime ich utrpenie. Migrantov je však v Európe už tak veľa, že v praktickom živote to začína spôsobovať problémy," varoval dalajláma v interview pre utorkové vydanie FAZ.

Európa už druhý rok za sebou zažíva najväčšiu migračnú krízu od druhej svetovej vojny. Podľa OSN dorazilo od januára na starý kontinent cez Stredozemné more vyše 200.000 migrantov, približne 2500 ich na mori zahynulo.

Samotné Nemecko len vlani prijalo 1,1 milióna ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou v Sýrii, Iraku, Afganistane a iných krajinách Blízkeho východu. Hlavnou trasou migrantov je aktuálne morská cesta medzi Líbyou a Talianskom.

Dalajláma (80), ktorý sám žije v indickom exile už vyše 50 rokov, zároveň vyjadril nádej, že sa jedného dňa vráti do Tibetu. "Možno o niekoľko rokov, ak sa vyskytne príležitosť - aspoň na krátku návštevu, potešilo by ma to," uviedol.