Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Dalajláma: Súcit a vnútorný pokoj pomôžu v roku 2024 uzdraviť svet

Na snímke uprostred Jeho Svätosť XIV. dalajláma počas verejnej prednášky v Národnom tenisovom centre AEGON Aréna v Bratislave 16. októbra 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Každá ľudská bytosť má schopnosť pestovať svoj vnútorný pokoj, a tým prispieť k mieru v našom celosvetovom spoločenstve," dodal dalajláma.

Naí Dillí 31. decembra (TASR) - Dalajláma, duchovný vodca tibetských budhistov, v nedeľu pred príchodom nového roka vyzval ľudí na súcit a vnútorný pokoj, lebo sú nevyhnutnou podmienkou pre lepší svet. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Napriek mnohým výzvam, ktorým dnes čelíme, som optimista, lebo stále viac chápeme, že ľudstvo je jedinečné a že sme všetci prepojení, a preto môžeme všetci spolupracovať na tom, aby sme viedli zmysluplnejší život a vytvorili lepší svet," napísal 88-ročný dalajláma v nedeľu na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Pevne verím aj tomu, že mier vo svete dokážeme nájsť len vtedy, ak nájdeme mier v sebe. Každá ľudská bytosť má schopnosť pestovať svoj vnútorný pokoj, a tým prispieť k mieru v našom celosvetovom spoločenstve," dodal dalajláma.

Rok 2023 poznamenali tragické vojny v Pásme Gazy, na Ukrajine a v Sýrii a tiež teroristické útoky v Izraeli, Afrike a Pakistane.

"Musíme sa snažiť pestovať súcit a vnútorný pokoj, bez ohľadu na našu štátnu príslušnosť či náboženstvo môžeme prispieť k blahu a šťastiu celého ľudstva," uviedol ďalej líder tibetských budhistov.

"Ak minulé storočie bolo storočím násilia, je našou povinnosťou urobiť z tohto storočia storočie dialógu," doplnil.

Dalajláma ušiel v roku 1959 pred čínskymi komunistami v Tibete, a to cez Himaláje do exilu v Indii.

Odvtedy cestuje po celom svete a hlása zmierenie a harmóniu. Tento držiteľ Nobelovej ceny za mier sa v roku 2011 vzdal politických povinnosti v tibetskej exilovej vláde.