Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dalajláma: Väčšinu konfliktov, ktorým čelíme, sme stvorili my sami

Foto: TASR/AP

Tibetský duchovný vodca sa v Portlande zúčastňuje na diskusiách o spiritualite a životnom prostrední.

Portland 10. mája (TASR) - Dalajláma začal vo štvrtok svoju štvordňovú návštevu v Portlande v štáte Oregon tým, že hovoril o tom, ako a prečo sa začal zaujímať o ekológiu.

Tibetský duchovný vodca sa v Portlande zúčastňuje na diskusiách o spiritualite a životnom prostrední. Na miestnej univerzite sa uskutočnia dve prednášky, ktoré sú vypredané, uviedla agentúra AP.

Dalajláma uviedol, že v Tibete žil do svojich 24 rokov. Tibet, označovaný aj za "strechu sveta", "bol (vtedy) veľmi čistý, s malým počtom obyvateľov, všetko bolo jednoduché". Až keď prišiel do exilu v Indii, prvýkrát v živote mu niekto povedal: "Túto vodu nemôžeš piť...".

Toto upozornenie ho vtedy prekvapilo a podnietilo k tomu, aby sa začal zaujímať o čistotu životného prostredia a environmentálnu výchovu, ako aj k jeho presvedčeniu, že ľudia, duchovne založení i tí ostatní, musia konať, aby chránili Zem.

Jeho názor podporili aj ostatní duchovní hodnostári, ktorí boli spolu s dalajlámom na pódiu.

"Všetci sme zrodení z vody," upozornila Agnes Baker Pilgrimová, duchovná vodkyňa Konfederácie kmeňov zo Siletzu, ktorá je uznaná na federálnej úrovni ako združenie 27 kmeňov pôvodných obyvateľov Ameriky žijúcich na území od severnej Kalifornie po severozápad štátu Washington. "Smiech je najlacnejší liek, ale najlepším liekom pre nás je voda. Chráňte ju. Bez nej nemôžeme žiť," vyzvala.

V ďalšom vystúpení sa dalajláma venoval matkám a násiliu. "Vždy zdôrazňujem jedinečnosť každého človeka," uviedol. Podľa jeho názoru "väčšinu konfliktov, ktorým čelíme, sme stvorili my sami".

Domnieva sa tiež, že v hĺbke duše ľudia môžu byť veľmi rôzni - v závislosti od svojich zážitkov z detstva. "Tie deti, ktoré dostali veľa lásky od svojich matiek, sú nebojácnejšie a majú viac sebadôvery," uviedol dalajláma. "Neistota plodí obavy a tie nás veľmi ovplyvňujú," upozornil.