Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pilot gripenu je po katapultáži v stabilizovanom stave

Vojenskí experti skúmajú stihacie lietadlo maďarského vojenského letectva JAS-39 Gripen na leteckej základni v Kecskeméte 10. júna 2015. Pilot, ktorý sa katapultoval, musel núdzovo pristáť mimo dráhu po technickom probléme počas štartu. V maďarskom letectve je to za posledné týždne už druhá nehoda stíhacích strojov Jas-39 Gripen. Počas vojenského cvičenia v českej Čáslavi havaroval počas pristátia dvojmiestny stroj. Piloti sa katapultovali, stoj bol úplne zničený. Foto: TASR/AP

Lietadlo malo po vzlietnutí poruchu, kvôli ktorej sa pilot rozhodol pre núdzové pristátie.

Budapešť 10. júna (TASR) - Pilot bojového lietadla typu Saab JAS-39 Gripen maďarských ozbrojených síl, ktorý sa dnes musel v Kecskeméte pri núdzovom pristátí katapultovať, je v stabilizovanom stave. Oznámil to v Budapešti zástupca náčelníka štábu maďarskej armády Zoltán Orosz, informovala agentúra MTI.

Po vzlietnutí pilot major Sándor Kádár hlásil, že sa mu nezasunul predný podvozok, preto vypustil časť pohonných látok vo vzduchu a po desiatich minútach letu sa rozhodol pre núdzové pristátie "na brucho". Stroj dosadol na dráhu o 10.52 h, avšak vymkol sa kontrole. Pilot sa vtedy katapultoval. Po dopade s otvoreným padákom bol pri vedomí.

Pilota so zlomeným stavcom previezol vojenský vrtuľník do župnej nemocnice v Kecskeméte, neskôr ho transportovali do budapeštianskej vojenskej nemocnice.

Maďarské gripeny zostanú až do uzatvorenia vyšetrenia tejto nehody na zemi. Vyhlásil to v Budapešti zástupca náčelníka štábu maďarskej armády Zoltán Orosz s tým, že išlo o technický problém, uviedla agentúra MTI.

Orosz na základe prvých výsledkov vyšetrovania nehody oznámil, že stroj je možné opraviť.

V priebehu mesiaca je to už druhá nehoda maďarského gripenu; 19. mája pri českom meste Čáslav skončila maďarská stíhačka z doposiaľ neznámych príčin v poli, niekoľko stoviek metrov za vzletovou a pristávacou dráhou. K havárii došlo počas pristávacieho manévru. Pilotná kabína sa odlomila a poškodená bola aj časť lietadla. Piloti sa včas katapultovali a z nehody vyviazli bez zranení. V marci núdzovo pristál v Košiciach maďarský gripen vracajúci sa z cvičenia ostrej streľby vo Švédsku.