Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Ďalší útok vo Francúzsku: V Marseille zrážala dodávka ľudí

Policajní dôstojníci kontrolujú autobusovú zastávku v okrese La Valentine, kam v pondelok 21. augusta 2017 vrazila dodávka, ktorá usmrtila jednu osobu. Foto: TASR/AP

Pozrite si zábery priamo z miesta nešťastia.

Bratislava 21. august (Teraz.sk/TASR) - Dodávka vrazila do ľudí na dvoch zastávkach v Marseille. Informuje o tom La Provence. Jedna žena náraz neprežila, ďalšia je zranená. Motív vodiča podľa francúzskych médií nie je zatiaľ známy. K incidentu v Marseille došlo medzi 08.30 h a 09.30 h SELČ.

ĎAKUJEME, že ste sledovali náš ONLINE. Redakcia Teraz.sk


13:21
Marseillský prokurátor Xavier Tarabeux následne uviedol, že vo veciach zadržaného sa našiel "list (svedčiaci) o spojitosti s psychiatrickou klinikou". "Naše vyšetrovanie orientujeme skôr týmto smerom," dodal prokurátor.

13:19
Obe miesta sú od seba vzdialené asi päť kilometrov a nachádzajú sa v severnej časti tohto druhého najväčšieho mesta Francúzska. Podozrivého muža polícia zadržala v tretej lokalite - v Starom prístave.

13:17
Francúzska prokuratúra zatiaľ nenašla stopy, na základe ktorých by dnešné incidenty v Marseille mohla kvalifikovať ako teroristický čin. Za pravdepodobnejšiu považuje hypotézu, že šlo o čin psychicky labilného človeka.

12:44
BFMTV s odvolaním sa na policajné zdroje spresnila, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by incidenty boli teroristickým činom, aj keď spôsob ich spáchania je podobný nedávnym atentátom v Španielsku.

12:41
Televízie BFMTV dnes uviedla, že útoky boli spáchané autom, ktoré bolo ukradnuté dnes ráno. Polícii sa vozidlo podarilo identifikovať vďaka svedkovi, ktorý si pri druhom útoku zaznamenal evidenčné číslo. Podľa iného svedka druhého incidentu konanie vodiča svedčí o tom, že do ľudí na zastávke vrazil zámerne.

12:38
Polícia celú zónu, kde došlo k incidentom, uzavrela a vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali marseillskému Starému prístavu, kde bol podozrivý muž dolapený.

12:35
Zdroj blízky vyšetrovaniu pre televíziu BFMTV uviedol, že predpokladaný páchateľ má psychické problémy.

12:34
Muž, ktorého zadržala polícia pre podozrenie, že dnes dopoludnia v Marseille vrazil dodávkou značky Rénault do dvoch autobusových zastávok, má 35 rokov a je Francúz. V registri trestov má záznam za krádež, obchodovanie s drogami a nedovolené nosenie zbrane. Tajná služba ho však nesledovala.

12:24
Polícia momentálne skúma, či vozislo, ktoré zastavili v Starom prístave je to isté, ktoré vrazilo do dvoch zastávok.

12:12
Po náraze do druhej zastávky polícia vodiča, ktorým je približne 35-ročný muž, zadržala. Podľa britského denníka Sun pri incidente zahynula 42-ročná žena. Muž osobným autom značky Renault najprv narazil do zastávky mestskej hromadnej dopravy v 11. obvode, kde zranil jednu osobu. Približne o hodinu neskôr narazil do ďalšej zastávky v 13. obvode, kde usmrtil ženu.

12:10
Podľa spresnených informácií vodič dodávky na rôznych miestach narazil osobným autom do dvoch autobusových zastávok.

12:09
NAŽIVO ZO STARÉHO PRÍSTAVU V MARSEILLE vysielala La Provence


12:00
VIDEO PRIAMO Z MIESTA NEŠŤASTIA


11:56
Aktuálne zábery priamo z Marseille zverejnené na Twitteri.



11:54
Polícia uviedla, že auto, ktoré zrážalo ľudí, bolo pravdepodobne ráno ukradnuté, vodiča sa údajne podarilo zatknúť.

11:51
Vozidlo, ktoré narazilo v Marseille do ľudí bol biely pick-up Renault Master.

11:39
Podľa polície zatiaľ nie je jasné, či išlo o úmyselný útok alebo o nehodu.

11:32
Polícia po incidente zadržala vodiča. Ďalšie informácie o incidente zatiaľ nezverejnila, ale vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali marseillskému Starému prístavu.

11:30
Jeden človek dnes zahynul a viacero osôb utrpelo zranenia pri incidente, ku ktorému došlo v juhofrancúzskom meste Marseille, kde do dvoch autobusových zastávok z doposiaľ neznámych príčin narazilo osobné auto. Informoval o tom britský portál metro.co.uk.

Aktuálna fotka z miesta činu zachytená na Twitteri
Foto: Twitter



.

Teroristické útoky vo Francúzsku od roku 1995


- 25. júla 1995 - Bombový útok otriasol stanicou parížskeho metra Saint-Michel. Útočníci umiestnili výbušninu a kovové častice rôzneho tvaru a veľkosti do turistického plynového variča a ten umiestnili do igelitovej tašky, ktorú položili pod sedadlo vo vagóne metra. Na následky výbuchu zomrelo osem ľudí a 150 utrpelo zranenia.

- 06. októbra 1995 - Podobné bomby útočníci použili na Avenue d'Italie pri stanici metra Maison-Blanche, kde bolo zranených 18 ľudí. - 17. októbra 1995 - K bombovému útoku došlo na stanici metra Musée-d'Orsay, zranenia utrpelo 30 ľudí. Za všetkými tromi útokmi stáli Alžírčania Boualem Bensaid a Smajn Ajt Ali Belkacem. Belkacem sa priznal, že je členom alžírskej Ozbrojenej islamistickej skupiny (GIA) a prišiel do Francúzska zorganizovať bombové útoky. Poprel, že by sa priamo zúčastnil na útoku na stanici Musée-d'Orsay.

- 7. januára 2015 - Teroristický útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo si vyžiadal životy 12 ľudí vrátane ôsmich novinárov, medzi nimi šéfredaktora Stéphana Charbonniera a niekoľkých renomovaných karikaturistov. O život prišli aj dvaja policajti, z toho jeden bol moslim pôvodom z Tuniska. Polícia začala po útočníkoch pátranie. Nasadených bolo 88.000 policajtov a vojakov. Vo Francúzsku vyhlásili trojdňový štátny smútok.

- 26. júna 2015 - V továrni neďaleko francúzskeho mesta Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo jedného zo zamestnancov podniku a v jeho blízkosti dve zástavy - jedna biela a jedna čierna - s nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne.

- 21. augusta 2015 - Trojici cestujúcich sa podarilo odvrátiť pokus o teroristický útok v rýchlovlaku Thalys na trati Amesterdam-Paríž. Útočník marockého pôvodu Ajjúb Chazzání, ktorý vyrastal v bruselskej štvrti Molenbeek, bol vyzbrojený automatickou puškou, automatickou krátkou guľovou zbraňou a nožom.

- 13. novembra 2015 - Pri sérii útokov v Paríži zahynulo 130 ľudí a 350 bolo zranených. Útočili tri koordinované skupiny teroristov, k útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Jeden útok sa stal v Saint-Denis pri štadióne Stade de France, kde sa hral priateľský futbalový zápas Francúzsko-Nemecko, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Francois Hollande. Druhý útok sa stal v 10. a 11. parížskom obvode, kde traja ozbrojenci strieľali do ľudí na terasách kaviarní a reštaurácií. Dvaja útočníci utiekli, tretí aktivoval výbušné zariadenie pripevnené na svojom tele. Tretí útok sa stal v koncertnej a divadelnej sále Bataclan v 11. obvode, kde pred 1500 ľuďmi vystupovala americká skupina Eagles of Death Metal.

- 18. novembra 2015 - Najmenej jeden človek zahynul pri ozbrojenom policajnom záťahu na parížskom predmestí Saint-Denis, zameranom na podozrivého plánovača teroristických útokov vo francúzskej metropole Abdelhamida Abaaouda.

- 6. júla 2016 - Belgicko vyhovelo žiadosti Francúzska a vydalo Parížu na trestné stíhanie dvoch islamistov podozrivých z teroristických aktivít. Mohammed A. a Ali O. boli podozriví, že poskytli pomoc páchateľom teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015 ako ich vodiči alebo im inak pomáhali na úteku.

- 14. júla 2016 - Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý nákladným vozidlom vrazil do ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na Anglickej promenáde v Nice, zabil 86 ľudí a viac ako 300 zranil. V Nice žijúci muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane tzv. Islamského štátu (IS) na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako veriaci človek.

- 12. decembra 2016 - Jedenásť podozrivých v súvislosti s teroristickým útokom v Nice zadržali francúzske bezpečnostné zložky - desať v samotnom Nice a jednu v Nantes na západe Francúzska.