Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ďalší výbor UNESCO schválil spornú rezolúciu a opäť rozhneval Izrael

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V reakcii na výsledok hlasovania veľvyslanec Izraela Karmel Šama ha-Kohen vyhlásil, že ide o ďalšiu absurdnú rezolúciu proti štátu Izrael, židovskému národu a historickej pravde.

Ženeva 26. októbra (TASR) - Výbor svetového dedičstva dnes ako v poradí druhý z výborov Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) schválil rezolúciu, ktorá podľa Izraela spochybňuje vzťah židov k posvätným miestam v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra DPA.

Členovia Výboru svetového dedičstva UNESCO dnes na svojom rokovaní hlasovali o návrhu rezolúcie tajne, čo vyvolalo kritiku jeho predsedníčky Lale Ülkerovej. O tajné hlasovanie požiadali Chorvátsko a Tanzánia.

V reakcii na výsledok hlasovania veľvyslanec Izraela v parížskom sídle UNESCO Karmel Šama ha-Kohen pred novinármi vyhlásil, že ide o ďalšiu "absurdnú rezolúciu proti štátu Izrael, židovskému národu a historickej pravde".

Izraelský diplomat tiež uviedol, že táto rezolúcia bude mať rovnaký osud ako tá spred 16 rokov, ktorá prirovnala sionizmus k rasizmu. Pripomenul, že vtedajší izraelský veľvyslanec pri UNESCO Chaim Herzog papier s rezolúciou demonštratívne roztrhal.

"Ja to dnes nemám v úmysle (...), lebo toto nestojí ani za energiu potrebnú na roztrhanie," vyhlásil Šama ha-Kohen. Text rezolúcie vzápätí hodil do odpadkového koša s nápisom "History".

Najnovšie hlasovanie UNESCO kritizoval aj izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon, ktorý vo svojom tweete pochválil kolegu Carmela Šama-Hacohena za jeho reakciu a dodal: "Nech žije židovský Jeruzalem!".

Schválená rezolúcia kritizuje Izrael za spôsob spravovania posvätných miest, opäť spochybňuje spojitosť židovstva a Jeruzalema a jeruzalemská Chrámová hora sa v nej spomína iba pod moslimským názvom Vznešená svätyňa.

Ide pritom o citlivú záležitosť, keďže táto časť Jeruzalema je posvätná rovnako pre židov, ako aj moslimov (i kresťanov), a dlhodobo je zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Do Výboru svetového dedičstva UNESCO návrh rezolúcie predložili Kuvajt, Libanon a Tunisko. Tieto krajiny konali v mene Jordánska a Palestíny, ktoré nie sú členmi Výboru svetového dedičstva.

Návrh rezolúcie podporilo dnes desať krajín, dve hlasovali proti a osem sa zdržalo. Jeden člen Výboru - Jamajka - sa na zasadnutí nezúčastnil.

Denník Times of Israel na svojej webovej stránke napísal, že práve zloženie Výboru svetového dedičstva spôsobuje Izraelu problémy, ktoré momentálne zažíva.

Nemecko, Kolumbiu a Japonsko, ktoré boli na strane Izraela, tento rok vystriedali Tunisko, Kuvajt, Libanon a Indonézia, takže vo Výbore svetového dedičstva zasadá deväť moslimských štátov. Tieto zrejme v tajnom hlasovaní podporili návrh rezolúcie. Podľa všetkého sa k nim pridal aj Vietnam. Európske štáty Poľsko, Fínsko, Chorvátsko a Portugalsko ešte pred hlasovaním deklarovali, že sa zdržia, ak sa bude rezolúcia schvaľovať, dodal Times of Israel.

Upozornil tiež, že prijatím rezolúcie vzniká "absurdná situácia", keď archeologické vykopávky na Chrámovej hore a jej okolí, ktoré priniesli mnohé dôkazy o naviazanosti židov a židovstva na túto lokalitu, by mohli byť označované ako "deštrukcia moslimskej lokality".

Times of Israel tiež napísal, že Šama ha-Kohen a lídri dvoch proizraelských organizácií odovzdali vedeniu UNESCO petíciu s podpismi viac ako 77.000 židov a kresťanov, ktorí UNESCO žiadajú uznať nespochybniteľnú a hlbokú náboženskú, kultúrnu a historickú spojitosť medzi židovským národom a Izraelom.

Agentúra DPA pripomenula, že jeruzalemské Staré mesto je zapísané na Zozname svetového dedičstva od roku 1981.