Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ďalšia lavína v rakúskom Tirolsku má dve obete

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Jednu z dvoch obetí vytiahli síce záchranári z masy snehu živú, no napriek resuscitácii napokon svojím vážnym zraneniam podľahla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Sölden 11. apríla (TASR) — Dvaja ľudia vo štvrtok neprežili pád lavíny v rakúskych Ötztalských Alpách v katastri obce Sölden. Dve ďalšie osoby sa podarilo zachrániť, o ich stave však neboli bezprostredne známe ďalšie podrobnosti, uviedla horská služba pre agentúru APA.

Jednu z dvoch obetí vytiahli síce záchranári z masy snehu živú, no napriek resuscitácii napokon svojím vážnym zraneniam podľahla.

Nešťastie sa stalo na výstupe k chate Martin-Busch-Hütte ležiacej v nadmorskej výške 2501 metrov. V oblasti pádu lavíny sa v tom čase nachádzalo celkovo 17 vyznávačov zimných športov z Holandska, ktorých sprevádzali štyria domáci horskí vodcovia. Tí z nešťastia vyviazli bez ujmy na zdraví.

Záchranná operácia si vyžiadala rozsiahle nasadenie pohotovostných zložiek. Podieľalo sa na nej päť zdravotníckych vrtuľníkov, jeden armádny vrtuľník a lietadlo z Južného Tirolska, ako aj horskí záchranári z celého údolia Ötztal. Do Ötztalu dopravili aj všetky lavínové pátracie psy z tirolského regiónu Oberland.

V tirolských Alpách bol na štvrtok vyhlásený druhý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva. Horská služba však varovala pred samovoľným uvoľnením snehových lavín. Nebezpečenstvo sa zvyšuje v priebehu dňa so stúpajúcimi teplotami a pôsobením slnečného žiarenia, najmä vo veľmi strmom teréne a na trávnatom podklade.

V utorok strhla dosková lavína v Tirolsku na vrchu Bärenkopf šesťčlennú skupinu turistov z Bavorska, pričom zahynul 19-ročný mladík. Podľa odborníkov túto lavínu nespustili priamo turisti, ale sa uvoľnila samovoľne.