Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ďalších utečencov prijali v rámci relokácie v EÚ Španieli a Francúzi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Španielsko schválilo prijatie celkovo 854 utečencov z krajín hraničiacich so Sýriou v tomto roku.

Madrid/Paríž/Atény/Tirana 6. novembra (TASR) - Španielsko dnes očakáva príchod prvých 19 utečencov presunutých z Talianska v rámci relokačného programu Európskej únie. Vicepremiérka Soraya Saénz de Santamaría reportérom povedala, že väčšina z nich sú Eritrejčania a je medzi nimi veľa žien.

Podľa jej slov tvoria časť z 50-člennej skupiny, ktorú Španielsko v rámci relokácie prijme. Vicepremiérka dodala, že vláda schválila prijatie celkovo 854 utečencov z krajín hraničiacich so Sýriou v tomto roku, informovala agentúra AP.

Robí Francúzsko dosť?

Francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že utečencov presúvaných z iných krajín EÚ rozváža autobusmi do malých miest. Z Talianska tak dnes smerovalo do údolia Loiry 18 mužov a jedna žena z Eritrey.

Francúzsko, ktoré bolo kritizované, že nerobí dosť pre utečencov, prijme podľa ministerstva v rámci relokácie z Talianska a Grécka tento mesiac 200 utečencov, na budúci mesiac ich bude 300 a v januári 400. Celkovo sa zaviazalo prijať ich pri relokácii 30.000.

V Aténach majú naliehavé rozhovory

Tisíce utečencov a ďalších migrantov cestovali dnes na grécku pevninu z ostrovov v Egejskom mori po tom, ako Panhelénska federácia námorníkov ukončila v ranných hodinách štrajk, v dôsledku ktorého nepremávali trajekty. Na ostrovoch tak uviazlo okolo 25.000 utečencov.

Trajekty s nimi smerujú do hlavného gréckeho prístavu Pireus neďaleko Atén a severogréckych prístavov Solún a Kavala.

Z Turecka do Grécka dorazilo tento rok už vyše 600.000 migrantov. Väčšina z nich však má namierené ďalej do bohatších krajín EÚ.

Grécky premiér Alexis Tsipras zvolal dnes do Atén naliehavé rozhovory o utečeneckej kríze, na ktoré okrem vládnych predstaviteľov pozval starostov východoegejských ostrovov, ktoré znášajú najväčšiu ťarchu utečencov, ako aj cirkevných predstaviteľov z ostrovov Lesbos, Samos, Kos, Leros a Chios, informovala AP.

V Albánsku zadržali pašerákov

Albánsko, ktoré neleží na trase utečencov smerujúcich do bohatších krajín EÚ, dnes informovalo o zatknutí troch pašerákov ľudí na letisku v Tirane. Dvoch Albáncov a jedného Turka obvinili, že pomáhali občanom Turecka dostať sa cez Albánsko bez víz do EÚ. Údajne za to vyžadovali 3600 eur na osobu. V prípade uznania viny im hrozí desať rokov väzenia.