Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ďalšie ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor

Ilustračné foto. Foto:

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Ankara 30. januára (TASR) - Ruské ministerstvo obrany poprelo dnes tvrdenia Turecka, že jeho vojenské lietadlo opätovne narušilo turecký vzdušný priestor.

"Vyhlásenia tureckej strany o údajnom narušení (tureckého) vzdušného priestoru ruským lietadlom Su-34 sú čistou propagandou," vyhlásil hovorca ruského ministerstva generálmajor Igor Konašenkov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí predtým oznámilo, že ruské lietadlo SU-34 v piatok ignorovalo varovania v ruskom i anglickom jazyku pred tým, ako vstúpilo do tureckého vzdušného priestoru. Ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca v Ankare.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následne varoval Rusko, že bude "musieť znášať následky", ak bude pokračovať v narušovaní vzdušného priestoru jeho krajiny, členského štátu NATO. Erdogan tiež obvinil Rusko z "nezodpovedných krokov" poškodzujúcich mier.

Generálny tajomník Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby "konalo zodpovedne a plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO", ako aj podniklo všetky potrebné opatrenia na zaistenie, že k takýmto narušeniam znova nedôjde. Vo vyhlásení však tiež apeloval na "pokoj a zmiernenie" napätia medzi Moskvou a Ankarou.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Išlo o prvý prípad zostrelenia ruského lietadla členským štátom NATO za vyše pol storočia. Moskva popiera, že by stroj vstúpil do tureckého vzdušného priestoru.