Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V oblasti Šalamúnových ostrovov sa opäť triasla zem

Na archívnej snímke chlapec stojí v ruinách zrútene budovy po zemetrasení, ktoré postihlo provinciu Aceh na indonézskom ostrove Sumatra v stredu 7. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Ďalšie silné zemetrasenie, tentoraz s magnitúdou 7,0, zasiahlo dnes o 20.10 h okolie Šalamúnových ostrovov ležiacich v Pacifiku východne od Papuy-Novej Guinei.

Honiara 9. decembra (TASR) - Ďalšie silné zemetrasenie, tentoraz s magnitúdou 7,0, zasiahlo dnes o 20.10 h SEČ okolie Šalamúnových ostrovov ležiacich v Pacifiku východne od Papuy-Novej Guinei. Informovalo o tom Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC).

Pre súostrovie vydalo PTWC varovanie pred prívalovými vlnami, ktoré môžu dosiahnuť výšku jeden až tri metre.

Cunami do 30 centimetrov môžu doraziť k pobrežiu Austrálie, Fidži, Kiribati, Nauru, Novej Kaledónie, Papui-Novej Guinei, Tuvalu a Vanuatu.

Už o 24 hodín skôr zasiahlo rovnaký región zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Aj vtedy PTWC vydalo podobné varovanie. Na pozore mali byť aj obyvatelia Havajských ostrovov. Následne oblasť zasiahlo množstvo dotrasov.

Hypocentrum najnovšieho zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke asi desať kilometrov pod hladinou Pacifiku a okolo 90 kilometrov juhozápadne od mesta Kirakira ležiaceho na Šalamúnových ostrovoch.

V apríli 2007 postihlo zemetrasenie s magnitúdou 8,1 súostrovie New Georgia patriace k Šalamúnovým ostrovom, ktoré vyvolalo regionálne cunami. O život prišlo 52 ľudí a zničených bolo viac ako 300 domov, školy a nemocnica v meste Sasamunga.

Zemetrasenia podobnej intenzity sú na Šalamúnových ostrovoch časté, keďže ležia na tzv. Ohnivom kruhu, obkolesujúcom základňu Tichého oceánu. Vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.