Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ďalšiemu posilneniu IS sa nie je možné prizerať, tvrdí Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa jej slov je v záujme riešenia krízy v Sýrii nutná rozumná vyváženosť medzi vojenským postupom a politickým procesom.

Berlín 26. novembra (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová označila dnes plánované nasadenie príslušníkov Bundeswehru v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS) ako nutné rozhodnutie v boji proti terorizmu. Ďalšiemu posilneniu IS sa podľa jej slov nie je možné prizerať, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa v tomto duchu vyjadrila na mimoriadnom rokovaní parlamentnej frakcie vládnucich strán únie CDU/CSU v Berlíne, uviedli účastníci zasadania.

Podľa jej slov je v záujme riešenia krízy v Sýrii nutná rozumná vyváženosť medzi vojenským postupom a politickým procesom.

Bundeswehr by sa do boja proti IS mal zapojiť prostredníctvom prieskumných lietadiel typu Tornado, fregaty, ktorá bude zrejme sprevádzať francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, a najmenej jedného tankovacieho lietadla. Navyše poskytne svoje kapacity pre satelitný monitoring regiónu.

Francúzsko v stredu prostredníctvom prezidenta Francoisa Hollanda vyzvalo Nemecko, aby sa vo väčšej miere zapojilo do boja proti IS v Sýrii a Iraku. Stalo sa tak na jeho pracovnom stretnutí s Merkelovou v Elyzejskom paláci v Paríži.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes po rokovaní frakcií CDU/CSU a SPD vyhlásil, že by zo strany Nemecka, ktoré vyjadrilo nielen spoluúčasť, ale aj solidaritu s Francúzskom, nebolo dobré gesto, ak by si nezachovalo vierohodnosť.