Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ruský minister obrany rokoval v Damasku so sýrskym prezidentom

Ruský minister obrany Sergej Šojgu Foto: TASR/AP

Šojgu a Asad hovorili aj o stabilizácii situácie v Sýrii, fungovaní deeskalačných zón a humanitárnej pomoci tamojšiemu obyvateľstvu.

Damask 12. septembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu rokoval dnes v Damasku so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa neho Šojgu vycestoval do Damasku na pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina. "Strany diskutovali o súčasných otázkach vojensko-technickej spolupráce v kontexte úspešných akcií sýrskych vládnych síl s podporou ruských Vzdušno-kozmických síl s cieľom zničiť teroristickú organizáciu Islamský štát," uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Šojgu a Asad hovorili aj o stabilizácii situácie v Sýrii, fungovaní deeskalačných zón a humanitárnej pomoci tamojšiemu obyvateľstvu.

Ruské vojenské velenie dnes oznámilo, že sýrske vládne jednotky už od militantov oslobodili približne 85 percent územia krajiny. Podľa agentúry TASS o tom dnes na brífingu na ruskej vojenskej základni Humajmím neďaleko sýrskeho pobrežného mesta Lázikíja informoval ruský generálplukovník Alexandr Lapin. Spresnil, že sýrskym jednotkám zostáva oslobodiť zvyšných 15 percent územia krajiny, čo je približne 27.000 štvorcových kilometrov.