Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dancilaová: Rumunsko je pripravené prevziať predsedníctvo v Rade EÚ

Na archívnej snímke rumunská premiérka Viorica Dancilaová. Foto: TASR/AP

Rumunsko má prevziať polročné predsedníctvo v Rade EÚ 1. januára 2019 od Rakúska.

Bukurešť 14. novembra (TASR) - Rumunská premiérka Viorica Dancilaová odmietla v utorok tvrdenie prezidenta Klausa Iohannisa, že Rumunsko nie je pripravené na prevzatie polročného predsedníctva v Rade EÚ. Zároveň označila za "hlboko nespravodlivú" a politicky motivovanú utorkovú správu Európskej komisie (EK), ktorá kritizuje vývoj v Rumunsku, pokiaľ ide o reformy súdnictva a boj proti korupcii, informovala tlačová agentúra AP.

"Ubezpečujem vás, že Rumunsko je pripravené - logisticky aj z organizačného hľadiska," povedala Dancilaová, pričom obvinila Iohannisa zo snahy o nastolenie "anarchie".

Iohannis v pondelok vyhlásil, že Rumunsko je na prevzatie predsedníctva v Rade EÚ "úplne nepripravené". Uviedol, že "veci sa vymkli spod kontroly" a "je politickou nevyhnutnosťou vymeniť vládu", ktorú označil za nešťastie pre rumunskú demokraciu.

Rumunsko má prevziať polročné predsedníctvo v Rade EÚ 1. januára 2019 od Rakúska. Zo svojej funkcie však minulý týždeň nečakane odstúpil rumunský minister pre európske záležitosti Victor Negrescu a podľa Iohannisa je teraz nejasné, kto nesie zodpovednosť za príslušné prípravy.

Fínsky premiér Juha Sipilä povedal pre fínsku tlačovú agentúru STT, že jeho vláda vyjadrila pripravenosť prevziať predsedníctvo v Rade EÚ skôr než 1. júla 2019, ako je plánované, nemá však záujem vymeniť sa s Bukurešťou.

Dancilaová sa vyjadrila po tom, ako EK odporučila Rumunsku zmrazenie zmien v súdnom a trestnom práve, okamžité zastavenie všetkých postupov pri vymenovávaní a odvolávaní vysokopostavených prokurátorov a obnovenie procesu pre vymenovanie hlavného prokurátora Národného protikorupčného riaditeľstva (DNA). Prvý podpredseda EK Frans Timmermans upozornil, že vývoj v Rumunsku za posledných 12 mesiacoch zvrátil "výnimočný pokrok", ktorý sa krajine podarilo dosiahnuť za predošlých desať rokov.

Podobné uznesenie prijal v utorok aj Európsky parlament.

Timmermans poukázal taktiež na potrebu zlepšiť dodržiavanie slobody médií v Rumunsku.

Iohannis označil správu EK za "zdrvujúcu" a vyzval politikov všetkých táborov, aby sa spamätali a "ihneď konali".