Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Daniel Berrigan, kňaz a mierový aktivista, zomrel vo veku 94 rokov

Daniel Berrigan Foto: TASR/AP

Americký katolícky kňaz, teológ, pedagóg, spisovateľ a mierový aktivista bol člen rehole Spoločnosť Ježišova.

New York 1. mája (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrel v sobotu americký katolícky kňaz, teológ, pedagóg, spisovateľ a mierový aktivista Daniel Berrigan, člen rehole Spoločnosť Ježišova.

Istý čas patril spolu so svojím bratom Philipom k desiatim osobám najhľadanejším americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI), a to za vandalizmus a ničenie verejného majetku.

Bratia Berriganovci patrili v 60. rokoch k čelným predstaviteľom protivojnového hnutia a v máji roku 1968 spolu s ďalšími aktivistami v Catonsville v americkom štáte Maryland z budovy odvodovej komisie vyniesli spisy odvedencov do Vietnamu a verejne ich podpálili.

Skupina Catonsville Nine bola za tento čin odsúdená. Keď však mal Berrigan nastúpiť do výkonu trestu, zmizol a dlhší čas sa mu potom darilo skrývať pred FBI, aj keď ako kňaz verejne pôsobil naďalej.

O svojej skúsenosti s Catonsville Nine napísal divadelnú hru, ktorá bola uvedená na Broadwayi a bola aj sfilmovaná.

Neskôr bol odporcom americkej intervencie v Strednej Amerike, brojil aj proti vojnám v Perzskom zálive a Kosove, bol aj proti americkej invázii v Afganistane, ako i proti angažovaniu sa USA v Iraku. Aktívny bol aj v kampani proti interrupciám a bol odporcom trestu smrti. Podporoval hnutie Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street), ktorého členovia protestovali proti spoločenskej a sociálnej nerovnosti, nenásytnosti korporácií a vplyvu ich peňazí a lobistov na vládu.