Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Dánska kráľovná Margaréta II. podstúpi operáciu chrbtice

Kráľovná Margaréta II. Foto: TASR/AP

Operáciu absolvuje v kodanskej hlavnej nemocnici Rigshospitalet, kde potom prebehne aj rekonvalescencia.

Kodaň 8. februára (TASR) - Osemdesiatdvaročná dánska kráľovná Margaréta II. podstúpi 22. februára "rozsiahlu operáciu chrbtice", oznámila v stredu jej rodina. TASR informuje na základe správy agentúr AFP a DPA.

"Jej výsosť už dlho trápia problémy s chrbtom a v poslednej dobe sa situácia zhoršila," uviedla kráľovská rodina.

Dánsky kráľovský palác vo vyhlásení uviedol, že Margaréta II., ktorá je na tróne 51 rokov a je tak najdlhšie vládnucou panovníčkou v Európe, sa rozhodla pre chirurgický zákrok po konzultácii s lekármi. Operáciu absolvuje v kodanskej hlavnej nemocnici Rigshospitalet, kde potom prebehne aj rekonvalescencia. Očakáva sa "dlhší rehabilitačný proces".

Viaceré jej oficiálne povinnosti budú v tom čase odložené, zrušené, alebo ju pri nich zastúpia iní členovia kráľovskej rodiny. V uplynulých dňoch kráľovná zrušila účasť na viacerých podujatiach, vrátane otvorenia výstavy v Kodani. Minulý týždeň odvolala aj plánovanú dovolenku v Nórsku.

Margaréta II. nastúpila na dánsky trón v januári 1972 po tom, čo po krátkej chorobe zomrel jej otec, kráľ Frederik IX. Jej následníkom je starší z jej dvoch synov, korunný princ Frederik.

Podľa dánskej ústavy nemá Margaréta II. v rukách politickú moc a jej povinnosti sú reprezentatívne.