Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Dánska polícia zatkla niekoľko ľudí pre prípravu teroristických útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dánska premiérka Mette Frederiksenová situáciu počas summitu Európskej únie v Bruseli označila za veľmi vážnu.

Kodaň 14. decembra (TASR) – Dánska polícia vo štvrtok zatkla niekoľko osôb podozrivých z prípravy teroristických útokov. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Zatýkanie bolo súčasťou koordinovanej akcie na niekoľkých miestach Dánska. Polícia ani dánska informačná služba nezverejnili ďalšie podrobnosti.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová situáciu počas summitu Európskej únie (EÚ) v Bruseli označila za veľmi vážnu. "Dokazuje to, v akej situácii sa, žiaľ, v Dánsku nachádzame," dodala.

Ak obe dánske spravodajské služby tvrdia, že Dánsku hrozí vysoké riziko útoku, potom nie je dôvod o tom pochybovať, dodala Frederiksenová. Vo vzťahu k Izraelu a Gaze však považuje za absolútne neakceptovateľné, ak sa niekto pokúša preniesť do Dánska konflikt z inej časti sveta.

V Dánsku platí druhý najvyšší stupeň hrozby teroristického útoku.

Dánsky parlament začiatkom decembra prijal zákon, ktorý kriminalizuje "nevhodné zaobchádzanie" s náboženskými textami vrátane pálenia koránu. Počas leta sa po množstve protestov zahŕňajúcich pálenie a hanobenie koránu Dánsko stalo ohniskom hnevu vo viacerých moslimských krajinách.